Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

19.04.2018

S podelitvijo medalj V službi miru s svojim delovanjem na misiji Kfor končuje polovica 36. kontingenta Slovenske vojske

V sklepno fazo delovanja je vstopila polovica 36. kontingenta Slovenske vojske na misiji Kfor na Kosovu, ki svoje delo v območju delovanja končuje 26. aprila. Slovenski vojaški kontingent se je zato v soboto, 14. aprila, udeležil slovesnosti v bazi Camp Villaggio Italia v Peči, na kateri so jim podelili medalje V službi miru.

V uvodu je zbrane pozdravil poveljnik kontingenta podpolkovnik Gregor Hafner, ki je svoje misli strnil z besedami Primoža Trubarja: »Stati in obstati.« Delovanje kontingenta je označil kot zelo uspešno, in to kljub številnim izzivom in preizkušnjam, ki so se med opravljanjem nalog znašli na njihovi poti.

Slavnostni govornik na slovesnosti je bil slovenski nacionalni predstavnik v silah Kfor polkovnik Samo Zanoškar. Zbranim je orisal svoj pogled na šestmesečno prehojeno pot kontingenta, ki je bila v njegovih očeh prepoznavna in odmevna, ter vse zbrane z besedami zanosa pospremil v prihodnje tedne, ko bodo pripadniki kontingenta spet nazaj prevzeli svoje dolžnosti v domovini.

Ob tej priložnosti so podelili medaljo za mednarodno sodelovanje pripadniku oboroženih sil Republike Italije stotniku Camillu Giovanniju Meu za odlično sodelovanje.

Slovesnosti so se udeležili visoki gostje iz strukture Kfor, predstavniki mednarodnih organizacij, ambasador Republike Slovenije na Kosovu njegova ekscelenca Bojan Bertoncelj s soprogo in načelnik štaba poveljstva Kfor brigadni general Lawrence Randy Powel.

Svoje delovanje na misiji v naslednjih dneh končuje 99 pripadnikov in pripadnic kontingenta. Za opravljeno delo in izkazano profesionalnost je bil celoten kontingent večkrat pohvaljen.