Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.09.2014

Rodovska podčastnika Slovenske vojske ob povratku z letnega srečanja podčastnikov Nata

Med 31. avgustom in 8. septembrom je na Hrvaškem potekalo mednarodno letno srečanje podčastnikov Nata in Partnerstva za mir (PzM). Šestega zapovrstjo sta se v Splitu udeležila tudi dva pripadnika Slovenske vojske, in sicer iz rodovskih bataljonov – višji vodnik Jože Zagernik iz Čete za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrabo 1. brigade ter višji vodnik Kristijan Poštrak iz Čete vojaške policije 72. brigade.

S ciljem izmenjave izkušenj enotovnih podčastnikov vojsk članic Nata in držav partneric so udeleženci spoznavali način dela podčastniškega zbora različnih držav. Srečanja se je udeležilo 22 pripadnikov iz 11 držav – poleg domačinov Hrvatov še predstavniki Afganistana, Češke, Črne gore, Francije, Kanade, Madžarske, Makedonije, Nemčije, Slovenije in Združenih držav Amerike. Vsi so spoznali delo v mornariški bazi Lora, kjer so se preizkusili tudi v različnih mornariških veščinah (vezanje mornariških vozlov, reševanje iz vode, jadranje, veslanje idr.).

Slavnostni govornik ob koncu srečanja je bil glavni podčastnik hrvaške vojske, ki je poudaril pomembnost tovrstnih srečanj in povabil k tovrstnemu sodelovanju tudi v prihodnje, glavni podčastnik Slovenske vojske pa je prisotne povabil na zimsko različico mednarodnega tabora marca 2015, ki že tradicionalno poteka na Pokljuki.