Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

13.08.2012

Reševanje v gorah in pomoč pri prevozih ponesrečenih se povečujeta tudi za Slovensko vojsko

Dežurne posadke helikopterjev Slovenske vojske so bile zaradi požara na območju Krasa pretekli konec tedna aktivirane dvakrat. V petek, 10. avgusta, sta gasilcem priskočila na pomoč dva helikopterja Slovenske vojske Bell 412, v soboto, 11. avgusta, pa so bili zaradi obsežnosti požara v gašenje vključeni kar trije vojaški helikopterji. Helikopterji so na pogorišča odvrgli več kot 220.000 litrov vode.
Poleg gašenja požarov je dežurna posadka sodelovala tudi v reševalnih akcijah v gorah. Že v petek je posadka poletela proti koči na Okrešlju in v celjsko bolnišnico prepeljala poškodovanega planinca. Samo v nedeljo je posadka helikopterja v gorah posredovala štirikrat, pomoč so potrebovali planinci na območju Triglava, Komarče in Kobariškega Stola, z območja Mrzlega vrha pa je prepeljala poškodovanega padalca.
Samo avgusta, ko so naše gore še pogosteje obiskane, je dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske opravila 12 reševalnih akcij v gorah, v katerih je prepeljala 10 poškodovanih planincev, v štirih akcijah pa je 34 ur posredovala pri gašenju požarov.

Cena ure reševanja s helikopterjem Bell 412 je 2.630 EUR (brez 20 % DDV). Skupni stroški sodelovanja helikopterja Slovenske vojske v sistemu zaščite, reševanja in pomoči (reševanje v gorah, helikopterska nujna medicinska pomoč in gašenje) pa so letos že 515.480 EUR, od tega samo avgusta 137.000 EUR.

Tako je letos dežurna posadka 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske v reševalnih akcijah posredovala že 101-krat, od tega je 48-krat posredovala pri reševanju v gorah in 53-krat poskrbela za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, 6-krat pa je posredovala tudi pri gašenju požarov v naravi.
Pri tem je prepeljala 103 poškodovane ali obolele osebe in v ta namen naletela skupno 158 ur, pri gašenju požarov v naravi pa so vojaški helikopterji naleteli 38 ur.

Naj tudi tu ponovno spomnimo, da so gore lahko izredno nepredvidljive, zato si želimo, da bi vsi, ki se bodo v prihodnje odpravili na gorske ture, spremljali opozorila o razmerah v gorah in se tja odpravili le ustrezno opremljeni in telesno pripravljeni.