Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

27.02.2014

Republiko Slovenijo bo obiskala skupina Natovih ladij

V petek, 28. februarja, dopoldne bo v koprsko pristanišče vplula skupina ladij Natovih stalnih protiminskih pomorskih sil (Standing NATO Maritime Mine Countermeasure Group 2-SNMCMG2). Skupina treh ladij bo na obisku v Republiki Sloveniji do ponedeljka, 3. marca. Poveljuje ji nemški kapitan fregate Matthias Seipel, sestavljajo pa jo nemška oskrbovalna ladja FGS Rhein v vlogi poveljniške ladje, nemški minolovec FGS Weilheim in italijanski minolovec ITS Chioggia.
Obisk bo potekal med načrtovano plovbo skupine po Sredozemskem morju in je namenjen nadaljevanju ter krepitvi vojaškega sodelovanja med silami zavezništva.

Predstavniki medijev bodo obisk skupine Natovih ladij lahko spremljali na novinarski konferenci, ki bo v petek, 28. februarja, ob 15.30 na poveljniški ladji FGS Rhein. Vkrcanje na ladjo bo s potniškega terminala Luke Koper, 15 minut pred začetkom konference.
Predstavniki medijev svojo udeležbo na novinarski konferenci potrdite do petka, 28. februarja, do 11. ure na elektronski naslov bernard.celhar(at)mors.si. V potrditvi prosimo navedite podatke o osebah, ki se bodo konference udeležile (ime, priimek, številka osebnega dokumenta).

V Natu delujeta dva sklopa pomorskih sil za takojšnje posredovanje. Prvega sestavljata dve stalni Natovi pomorski skupini (Standing NATO Maritime Group) – SNMG1 in SNMG2, drugega pa dve stalni Natovi protiminski skupini (Standing NATO Maritime Mine Countermeasure Groups) – SNMCMG1 in SNMCMG2.
Stalne Natove pomorske skupine so združene v večnacionalno pomorsko silo, sestavljeno iz plovil različnih zavezniških držav. Ta plovila (vključno s helikopterji) lahko Nato uporabi za sodelovanje na različnih vajah ter za posredovanje v operacijah in na misijah. Te skupine Natu omogočajo stalno razpoložljivo pomorsko zmogljivost za operacije in druge dejavnosti v miru ter v krizah in spopadih. Prispevajo tudi k prisotnosti zavezništva na morju, k izražanju solidarnosti, opravljanju rutinskih diplomatskih obiskov v različnih državah, k podpori transformaciji ter zagotavljanju širokega obsega vojaških pomorskih zmogljivosti za redne naloge.

Več informacij: poročnik bojne ladje Bogomir Tomažič, mobilni telefon 051 420 728.