Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

05.04.2018

Regionalna šola za usmerjevalce združenih ognjev izvedla del tečaja tudi na Madžarskem

V regionalni šoli za usmerjevalce združenih ognjev Slovenske vojske med 16. marcem in 20. aprilom poteka četrti akreditirani tečaj za usmerjevalce združenih ognjev z mednarodno udeležbo. Tečaja se udeležujejo pripadniki oboroženih sil Avstrije, Hrvaške, Madžarske in Združenih držav Amerike, ki bodo na pettedenskem tečaju pridobili teroretično in praktično znanje za opravljanje dolžnosti usmerjevalcev združenih ognjev. Poleg njih na tečaju sodelujejo tudi tuji inštruktorji, opazovalec in strokovnjaka v vlogah zunanjih predavateljev.
Regionalna šola za usmerjevalce združenih ognjev Slovenske vojske je v zadnjih dneh marca del usposabljanja izvedla tudi na akreditiranem simulatorju v letalski bazi Szolnok na Madžarskem.

Slušatelji tečaja so na simulatorju izvedli usmerjanje zračne ognjene podpore v okviru scenarija, ki je vključeval delovanje z opazovalne točke v puščavskem okolju, uporabo različnih  zrakoplovov, opremljenih z vodenimi in nevodenimi orožji, ter nasprotnika, opremljenega s prenosnimi raketnimi sistemi. Izvedba scenarija je za vsakega slušatelja trajala uro in pol, njihovo delovanje sta ocenjevala tuja inštruktorja, medtem ko so inštruktorji Slovenske vojske nastopali v vlogah avtorjev scenarija, upravljavca simulatorja in sodelujočih akterjev (poveljnik enote, celica za ognjeno podporo, piloti zrakoplovov).

Usposabljanje na Madžarskem predstavlja korak šole v smeri nadgradnje veljavnega učnega programa tečaja in uporabe novih sodobnih tehnologij za usposabljanje usmerjevalcev združenih ognjev. Tokratna aktivnost je za inštruktorje predstavljala tudi praktično seznanitev z načinom priprave in izvedbe usposabljanja slušateljev na taktičnem simulatorju, saj bo funkcionalno identičen simulator, a z manjšim projekcijskim delom, sama v uporabo prejela letos.
Regionalna šola za usmerjevalce združenih ognjev Slovenske vojske predstavlja prispevek Republike Slovenije k sodelovanju držav Srednjeevropske obrambne pobude (CEDC – Central European Defence Coorporation) na področju usposabljanja usmerjevalcev združenih ognjev. Regionalno sodelovanje temelji na povezovanju in izmenjavi zmogljivosti za usposabljanje, v pobudi poleg Slovenije aktivno sodelujejo še Madžarska, Avstrija in Hrvaška. Rezultat skupnega pristopa predstavlja tudi del tokratnega tečaja, ki je bil konec marca izveden na Madžarskem.

Izvedeno usposabljanje na Madžarskem spada v sklop priprav na akreditacijski obisk skupin Nata in Združenih držav Amerike, ki bodo aprila izvajale redni pregled nacionalnega programa usmerjevalcev združenega ognja in šole za usmerjevalce združenih ognjev Slovenske vojske.