Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.04.2019

Redno letno usposabljanje pripadnikov športne enote

V tem tednu so se pripadniki športne enote - vrhunski športniki usposabljali v Slovenski vojski. Na usposabljanju je bilo 19 pripadnic in pripadnikov Športne enote pretežno iz zimskih športov, katerih športniki-ce so pred slabim mesecem končali s tekmovanji. Tokrat so vojaške vsebine vrhunskim športnikom predstavili inštruktorji iz Garde, Vojaške zdravstvene enote in 45. Centra goseničnih bojnih vozil.

Program usposabljanja je prvi dan zajemal postrojilna pravila, nošenje uniforme, seznanitev s prvo pomočjo ob krvavitvah iz okončin ter sestanek kolektiva.
Drugi dan in tretji dan so preživeli v Pivki, kjer so jim inštruktorji 45. Centra goseničnih bojnih vozil na vadišču Poček predstavili tank M 84. Prisostvovali so preizkusu tesnosti cevi tanka, spoznali so tehnične karakteristike tanka, njegovo oborožitev in delovanje v boju. Najbolj so uživali v vožnji z njim po vadišču, kjer so dejansko občutili moč najtežjega goseničarja v SV. V popoldanskem delu so se športniki usposabljali v orientaciji, opravili TRO in streljali s pištolo. Zadnji dan usposabljanja so obiskali Park vojaške zgodovine, kjer so si pod vodstvom pripadnika iz Vojaškega muzeja Roka Filipčiča ogledali vse eksponate vojaške zgodovine.

V okviru pogodbe za zaposlitev so vrhunski športniki dolžni enkrat letno opraviti tri dnevno vojaško strokovno usposabljanje katerega cilj je, da se spoznajo z določenimi vojaškimi strokovnimi vsebinami in opravijo predpisane individualne vojaške veščine ter hkrati spoznavajo enote, ki delujejo znotraj SV