Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

26.04.2018

Razvijanje strelske odličnosti pomemben element motivacije in samozavesti ter porok varnosti

V četrtek, 26. aprila, je bila v Vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki slovesnost s podelitvijo priznanj najboljšim strelcem. Bojnega strelskega tekmovanja so se smeli udeležiti le odlični strelci Slovenske vojske in Specialne enote Generalne policijske uprave. Zlato strelsko oznako je osvojil višji štabni vodnik Robert Petrač, prejemnika srebrne strelske oznake pa sta bila vodnik Tomaž Ražman in predstavnik Specialne enote Generalne policijske uprave Elvis Martinovič.

Sile Slovenske vojske so v letu 2018 organizirale tekmovalno bojno streljanje, sestavljeno iz devetih različnih streljanj: kvalifikacijsko streljanje z avtomatsko puško FN2000S na neznane razdalje; posamično streljanje z avtomatsko puško FN2000S, pištolo Beretta F92S in kombinacija obojega; taktično bojno streljanje posameznika z avtomatsko puško FN2000S in pištolo Beretta F92S ter kombinacija obojega in obremenitveni test. Tekmovanje se je odvijalo v treh fazah: februarja na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, marca na strelišču Mlake ter aprila na Bloški Polici. S tekmovanjem so želeli dodatno dvigniti raven strelske izurjenosti in motiviranosti udeležencev.

Zbrane je nagovoril poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Milko Petek, ki je povedal, da je razvijanje strelske odličnosti pomemben element motivacije in samozavesti, predvsem pa porok varnosti slehernega strelca. Največkrat se jo razvija prav s tekmovalnimi bojnimi streljanji, zato bo tovrstna strelska urjenja podpiral tudi v prihodnje.