Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

19.09.2012

Razstavi v Europarku navdušili mimoidoče

V prostorih Europarka v Mariboru so si lahko obiskovalci centra od petka, 14., do nedelje, 16. septembra, ogledali začasni razstavi Vojaškega muzeja Slovenske vojske. Razstavi sta obiskovalce seznanili z zgodovino oziroma razvojem Slovenske vojske v samostojni Republiki Sloveniji, od naborniške do poklicne vojske. Skozi fotografije so bila prikazana tudi prizadevanja za članstvo v evro-atlantskih povezavah do dejavne udeležbe v mednarodnih mirovnih misijah ter življenje in delo pripadnikov Slovenske vojske, ki so sestavni del mednarodnih mirovnih sil v operaciji ISAF v Afganistanu.
S pomočjo dokumentarnih fotografij, ki so jih Vojaškemu muzeju Slovenske vojske podarili številni pripadniki kontingentov Slovenske vojske na misiji ISAF, so obiskovalci lahko spoznali tudi okolje in življenjske navade ter kulturo te oddaljene, nam slabo poznane in nesrečne države. Številni obiskovalci so si z zanimanjem ogledali razstavo in v pogovoru s pripadniki Slovenske vojske priznavali, da si niso mislili, kako pomembno delo opravljajo slovenski vojaki pri zagotavljanju varnosti v tej nemirni deželi. Obiskovalci so si z veseljem ogledali tudi razstavi o zgodovini Slovenske vojske. Marsikdo med njimi se je spomnil na čase, ko je služil domovini kot naborniški vojak ter obudil s svojci ali prijatelji tudi nekaj spominov, za katere so dejali, da so prijetni, da se ob tej priložnosti z veseljem spomnijo svojih tovarišev iz "vojaščine", da so ponosni, ker so se lahko usposabljali za vojake v Slovenski vojski ter da so vedno pripravljeni stopiti v bran svoji domovini.
»Z gostovanjem obeh razstav smo dosegli namen, da seznanimo javnost, kako so se obrambne sile Republike Slovenije razvijale in vključevale v Severnoatlantsko zavezništvo ter kako in v kakšnem okolju delujejo pripadniki kontingentov Slovenske vojske, ki so predstavniki Republike Slovenije na mednarodni mirovni misiji ISAF v Afganistanu.
Razveseljivo je bilo tudi dejstvo, da so obiskovalci izražali tudi podporo in ponos, da imamo svojo državo in lastne obrambne sile,« je ob koncu povedal major mag. Zvezdan Marković, kustos in namestnik načelnika Vojaškega muzeja Slovenske vojske.
 
Foto: CO Ladislav Mesarič, PDRIU/VMSV