Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

25.11.2016

Razglasitev naj športnikov v Slovenski vojski

V Slovenski vojski vsako leto izberejo naj športnika, športnico in najboljšo enoto. Osnova za izbor najboljšega športnika, športnico in enoto Slovenske vojske so prvenstva Slovenske vojske in tradicionalna vojaška tekmovanja. Pripadniki se v posameznem letu pomerijo na 10 prvenstvih Slovenske vojske v orientaciji, streljanju, vojaškem peteroboju, teku na smučeh, veleslalomu, lokostrelstvu, vzponu MTB, triatlonu, teku na 10 in 21 km za končni naslov najboljših med posamezniki. Za najboljšo ekipo oz. brigado se seštevajo rezultati zimskih in poletnih patruljnih tekov, košarke, nogometa in odbojke. Pri skupnem seštevku enot se točkam ekipnih prvenstev prištejejo še točke njihovih pripadnikov iz posamičnih tekmovanj.

Športna enota skrbi tudi za sistem športnih reprezentanc Slovenske vojske, v katere so organizirani tako vrhunski športniki in športnice kot tudi najboljši športniki iz stalne sestave Slovenske vojske. Ti se poleg redne jutranje kondicijske vadbe še dodatno pripravljajo za nastope na prvenstvih Slovenske vojske, pa tudi za ostala civilna tekmovanja. V športni enoti deluje 14 različnih reprezentanc Slovenske vojske, v katerih je preko 150 pripadnikov (od tega je 40 vrhunskih športnikov).

Člani reprezentanc Slovenske vojske se redno udeležujejo vojaških svetovnih prvenstev v okviru Mednarodnega sveta za vojaški šport (CISM), ki je krovna svetovna organizacija na področju vojaškega športa.