Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

24.10.2008

Raketna baterija zračne obrambe ROLAND na Kreti z najboljšimi ocenami

Modul raketne baterije Roland iz sestave 9. bataljona zračne obrambe je v preteklih dneh skupaj z enotami zračne obrambe nemške in madžarske vojske zelo uspešno izvedel skupno taktično bojno streljanje z raketnimi sistemi Roland, Mistral in Patriot na Natovem strelišču NAMFI na Kreti.

Modul se je streljanja na Kreti udeležil s šestimi raketnimi orožji Roland, centrom za upravljanje z ognjem, mobilnim taktičnim operativnim centrom, mobilnimi delavnicami in spremljevalnimi vozili. Pred tem so v preteklem mesecu v Nemčiji opravili skupno urjenje, ki je predstavljalo namensko pripravo na izvedbo taktične vaje z bojnim streljanjem.

Glavni cilj taktične vaje z bojnim streljanjem je bil ovrednotiti usposobljenost pripadnikov raketne baterije ROLAND za izvedbo predpisanih taktičnih in tehničnih postopkov pri izvajanju namenske bojne naloge ter potrditi povezljivost sistemov poveljevanja in kontrole 9. Bataljona zračne obrambe s sistemi poveljevanja in kontrole enot zračne obrambe zveze NATO. Najpomembnejši del aktivnosti je predstavljalo bojno streljanje na cilje v zraku, ki so jih predstavljala visoko zmogljiva brezpilotna letala, pri čemer so naši raketni sistemi Roland izstrelili 15 raket na 9 ciljev in jih tudi uspešno uničili. Na nevarnejše cilje so izvajali streljanja s po dvema raketama hkrati.

Izvedbo vseh postopkov med taktično vajo vključno z bojnim streljanjem je ocenjevala mednarodna skupina za ocenjevanje pod vodstvom skupine za ocenjevanje taktičnih bojnih streljanj na strelišču NAMFI (TFE) v sodelovanju z ACC Ramstein in Izmir, in sicer po kriterijih taktične ocenitve TACEVAL (Tactical Evaluation). Raketna baterija Roland je ob koncu dobila najboljšo oceno izmed vseh enot in je hkrati postala prva enota Slovenske vojske, ki je bila ocenjena po postopku taktičnega ocenjevanja taktične in ognjene usposobljenosti po metodologiji TACEVAL. S tem je enota dosegla enega izmed pogojev za vključitev v Natove odzivne sile in prejela potrditev povezljivosti v strukturo NATINADS (NATO Integrated Air Defence System) .

Hkrati je bila preverjena in glede na uspešnost zadetkov tudi potrjena bojna učinkovitost raketnega sistema ROLAND. Poseben uspeh pa je enota dosegla tudi z uspešno izvedenim premikom na veliki razdalji, bojno razmestitvijo v tujini in organiziranjem ter izvajanjem logistične zagotovitve v tujini.

 

Foto: Borut Podgoršek, MORS