Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

03.03.2015

Prvo mednarodno usposabljanje v Natovem Centru odličnosti za gorsko bojevanje

Slovenska vojska, ki od svojega nastanka v veščinah gorskega vojskovanja usposablja poleg svojih pripadnikov tudi pripadnike partnerskih in zavezniških vojsk, postaja z Natovim Centrom odličnosti za gorsko bojevanje (COGB) nosilka odličnosti na tem področju. Poslanstvo centra bo v zagotavljanju odličnosti in strokovnosti pri usposabljanju ter urjenju posameznikov in enot, v podpori razvoju doktrine, učenju iz izkušenj in raziskavam, v definiranju standardov ter podpori pri preoblikovanju enot za gorsko bojevanje.

»Center načrtuje in bo med drugim tudi izvajal usposabljanje posameznikov in enot za delovanje v gorah. Tako bo med 2. in 20. marcem izvedel program nadaljevalnega tečaja vojaškega gorništva. Tokrat se tečaja udeležuje 24 pripadnikov iz sedmih držav, in sicer iz: Črne gore, Hrvaške, Kosova, Libanona, Slovenije, Velike Britanije in Združenih držav Amerike. Cilj tečaja je posredovati udeležencem veščine in znanje, pomembne za premik, preživetje in bojevanje v gorskem svetu, ter doseči ustrezno raven znanja in veščin, potrebnih za preživetje in bojevanje v visokogorju v zimskih razmerah,« je ob začetku tečaja pojasnila stotnica Karmen Poklukar iz centra ter dodala, da se bodo udeleženci prve dni seznanili s specialistično opremo in poslušali predavanja o temah, ki jih bodo v naslednjih dneh tudi praktično preizkusili.

 
Fotografije: Vili Vogelnik

V uvodu je zbrane nagovoril poveljnik Večnacionalnega centra odličnosti za gorsko bojevanje polkovnik Boštjan Blaznik.

Za uspešno izvedbo tečaja je potrebna dobra oprema.

Tokrat se tečaja udeležuje 24 pripadnikov iz sedmih držav, in sicer iz: Črne gore, Hrvaške, Kosova, Libanona, Slovenije, Velike Britanije in Združenih držav Amerike.