Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

06.09.2016

Prvi kontingent Slovenske vojske na misiji Neomajna odločenost prispel v območje delovanja

V torek, 6. septembra je v Erbil prispel prvi kontingent Slovenske vojske na misiji Neomajna odločenost (Inherent Resolve) v severnem delu Iraka. Šest pripadnikov prevzema dolžnosti v Erbilu, v centru za usklajevanje usposabljanja (Kurdistan Training Coordination Center – KTCC). En častnik pa prevzema dolžnost v poveljstvu koalicije pri Osrednjem vojaškem poveljstvu Združenih držav Amerike v Tampi (US CENTCOM).

Šest pripadnikov v Erbilu deluje pod vodstvom Nemčije, ene vodilnih držav na misiji. Sestavljajo  mobilno skupino za usposabljanje in so vključeni v skupino za izgradnjo partnerskih zmogljivosti (Building Partner Capacity Team – BPCT). V centru za usposabljanje urijo oborožene sile v severnem delu Iraka. Pripadniki SV svetujejo kot mentorji, skladno z nalogami, dodeljenimi na naborni konferenci, ki se je končala 10. marca v Tampi, na področjih pehotne oborožitve in taktike, osnovne medicinske pomoči, inženirstva ter zvez. V prvem kontingentu so predvidene štiri štirimesečne rotacije.

3. februarja 2016 je Vlada RS sprejela sklep o sodelovanju Republike Slovenije v globalni protiteroristični koaliciji proti Daeshu (ISIL), in sicer s prevzemom častniške dolžnosti v poveljstvu koalicije, ki deluje pri Osrednjem vojaškem poveljstvu Združenih držav Amerike v Tampi (US CENTCOM), z donacijo oborožitve in opreme ter s sodelovanjem največ petnajstih pripadnikov Slovenske vojske pri usposabljanju pripadnikov oboroženih sil v severnem delu Iraka. 25. avgusta se je Vlada seznanila z namero o podpisu tehničnega sporazuma med Republiko Slovenijo in Zvezno republiko Nemčijo o sodelovanju na misiji.  Po vladini potrditvi vsebine bosta ministrstvi za obrambo obeh držav pristopili k podpisu sporazuma.