Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

02.08.2013

Prvi avgustovski dan dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske poletela trikrat

V četrtek, 1. avgusta, je dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske izvedla tri reševalne akcije. V dopoldanskih urah je najprej poletela na območje Jelovice, kjer se je poškodoval gozdni delavec, ki je bil za tem prepeljan v Univerzitetni klinični center v Ljubljano. Dežurna posadka je poletela tudi na planino Krstenica in v Bohinj prepeljala onemoglega planinca. V poznih popoldanskih urah je dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske poletela še v Polovnik v Občini Tolmin, kjer je pomagala pri reševanju jadralnega padalca.

Tako so dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske letos v reševalnih akcijah posredovale 73-krat, od tega so 42-krat posredovale pri reševanju v gorah, 31-krat pa so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč. Pri tem so prepeljale 74 poškodovanih ali obolelih in naletele okoli 93 ur.

Za potrebe reševanja v gorah je na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v vidnem delu dneva pripravljen helikopter Slovenske vojske. Opremljen je z elektromotornim vitlom, ki omogoča dviganje poškodovancev in reševalcev v helikopter, ter osnovno opremo za oživljanje. Tričlanska posadka helikopterja in dežurna reševalna ekipa, ki jo sestavljajo zdravnik, reševalec in policist, sta v petnajstminutni pripravljenosti za polet. Poleg reševanja v gorah in težko dostopnih predelih dežurna posadka izvaja tudi nujne helikopterske prevoze v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči, saj je prav hitrost pri reševanju največkrat ključna za ohranitev najpomembnejšega – človeškega življenja.