Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

08.10.2010

Prva skupina pripadnikov 14. slovenskega kontingenta Isaf že prispela v območje odgovornosti

Danes, 7. oktobra, je v ameriško bazo v Shindandu na zahodu Afganistana prispela prva skupina pripadnikov 14. slovenskega kontingenta. 35 pripadnikov kontingenta, ki se že nahaja v območju delovanja, je s štirimi vozili svarun, ob spremstvu pripadnikov 13. slovenskega kontingenta, izvedla premik iz Herata v Shindand. V naslednjih dneh bodo pripravili pogoje za prihod glavnine kontingenta, ki bo v drugi polovici oktobra z letališča Edvarda Rusjana Maribor odpotovala v Herat. Točen datum odhoda bo odvisen od razmer v zračnem prometu, predvsem v Afganistanu, in od obremenjenosti zrakoplovov.

Pred prevzemom nalog bo 14. slovenski kontingent s sklepno fazo usposabljanja verificiral svojo pripravljenost za prevzem mentoriranja v območju odgovornosti predvidoma v začetku novembra.

Napotitev pripadnikov Slovenske vojske v Afganistan in prevzem samostojnega mentoriranja pehotnega bataljona poteka na podlagi sklepa Vlade RS z dne 24. 12. 2009. Pripadniki 14. slovenskega kontingenta, ki ga sestavlja 88 pripadnikov iz različnih enot SV in civilna strokovnjaka, bodo v operaciji Isafa izvajali mentoriranje pripadnikov afganistanske nacionalne vojske (ANA) v pehotnem bataljonu in bataljonu za bojno podporo, zagotavljali podporo in zaščito mentorskim skupinam ter nacionalno logistično podporo in delovali v sestavi poveljstev Isafa ter regionalni obnovitveni skupini (PRT) regionalnega poveljstva Zahod. V skupino za mentoriranje (OMLT) in enoto za podporo je vključenih 11 pripadnikov nacionalne garde Kolorada.