Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

22.06.2010

Prva četa 74. motoriziranega bataljona uspešno končala usposabljanje

Včeraj, 21. junija, je prva četa 74. motoriziranega bataljona (MOTB) na osrednjem vadišču Poček pri Postojni izvedla taktično vajo z bojnim streljanjem s srednjimi kolesnimi oklepnimi vozili 8 x 8 svarun, ki so si jo ogledali tudi podpredsednik Odbora za obrambo Državnega zbora Republike Slovenije Bogdan Čepič, ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner.

Motorizirana četa, ki je izvedla taktično vajo z bojnim streljanjem, šteje 140 pripadnikov in pripadnic ter je opremljena s trinajstimi svaruni. Z usposabljanjem za doseganje končnih operativnih zmogljivosti so začeli avgusta lani, usposabljanje pa je potekalo v obliki večtedenskih terenskih usposabljanj. Včerajšnja taktična vaja predstavlja konec devetmesečnega urjenja na svarunih.

Vaja je potekala po realnem scenariju izvajanja nalog v mednarodni operaciji ISAF v Afganistanu, ko je logistični konvoj v spremstvu šestih svarunov naletel na improvizirano eksplozivno telo in zasedo nasprotnikovih sil. Ob stiku z nasprotnikom je bil prikazan odgovor na stik, četa je poklicala sile za hitro posredovanje, izvlekla poškodovano vozilo in izvedla medicinsko evakuacijo. Končni cilj vaje je bila nevtralizacija zasede in ustvarjanje pogojev za nadaljevanje premika.

Jeseni bo s 14. slovenskim kontingentom, ki odhaja v mednarodno operacijo ISAF v Afganistan, odšel tudi vod pripadnikov 74. MOTB s štirimi svaruni.

Foto: Nataša Oblak, MORS

Flash is required!

Izjava ministrice za obrambo dr. Ljubice Jelušič


Flash is required!

Izjava podpredsednika Odbora za obrambo DZ RS Bogdana Čepiča


Flash is required!

Video posnetek 1 - avtor: Borut Podgoršek, MORS


Flash is required!

Video posnetek 2 - avtor: Borut Podgoršek, MORS


Flash is required!

Video posnetek "Reševanje ranjencev" - slika: Almir Mujčinović, 1.BR in Branko Petrovič, MORS; montaža: Borut Podgoršek, MORS