Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

02.12.2014

Prva brigada – osmi poveljnik

V ponedeljek, 1. decembra, je bila v Vojašnici Edvarda Peperka slovesnost ob predaji in prevzemu bojne zastave 1. brigade Slovenske vojske (1. BR SV), ki jo je dosedanji poveljnik predal novemu. Brigadir Miha Škerbinc z današnjim dnem prevzema dolžnost svetovalca načelnika generalštaba, 1. brigado pa predaja v roke novemu poveljniku polkovniku Romanu Urbanču, ki se v Prvo vrača po nekaj več kot petih letih.
Osrednji govornik na slovesnosti je bil načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman, ki je staremu in novemu poveljniku, prav tako pa tudi celotni brigadi, zaželel veliko uspehov ter vse dobro na nadaljnih poteh. Brigadirju Škerbincu se je zahvalil za uspehe pri spreminjanju, motiviranju in vodenju 1. brigade po poti doseganja ciljev, in to v času omejenih virov, z neustavljivo energijo. »Cenim vašo motiviranost pri predstavljanju Slovenske vojske v civilnem okolju, angažiranost pri ustanavljanju Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje, uvid potrebe po povezovanju z zavezniki«, je s svojo zahvalo dosedanjemu poveljniku za njegov delovni pečat nadaljeval generalmajor.
Bojno zastavo 1. brigade sta spremljala naj vojaka – Janez Primc, najboljši vojak 1. brigade in Slovenske vojske v preteklem letu, in Tone Čelič, pripadnik Inženirske čete, ki je svojo hrabrost dokazal pri reševanju človeškega življenja. Slovesnost je z glasbenimi predahi popestril trobilni kvintet Orkestra Slovenske vojske, postrojenim pripadnikom in pripadnicam 1. brigade ter zbranim gostom pa sta spregovorila oba osrednja gosta – dosedanji poveljnik brigadir Miha Škerbinc, ki se je od njih poslovil, in polkovnik Roman Urbanč, ki se je mednje vrnil že drugič, tokrat kot njihov poveljnik.

 »V 1. brigado sem prišel pred 18 leti. Od takrat sem delal in dihal z njo, danes pa se počutim kot vreme,« je bil nekoliko čustven brigadir Škerbinc. »V 1. brigadi sem se naučil, da je vedno treba gledati samo naprej in gor – naprej, ker edino to pomeni razvijati se, in gor, da si vedno znova postavljamo bolj in bolj ambiciozne cilje. Polkovnik Urbanč je moj dolgoletni profesionalni tovariš, ki mu popolnoma zaupam. Vesel sem, da brigado predajam prav njemu, saj ima poleg obilice znanja tudi veliko vojaško srce.« Brigadir Škerbinc se je 1. brigadi zahvalil za vse, kar mu je ta oziroma so mu njeni pripadniki in pripadnice dali. »Samo ena je Prva, zbogom brigada!« pa se je glasilo tudi uradno brigadirjevo slovo v vojašnici.

Polkovnik Urbanč je ob povratku v 1. brigado po dobrih petih letih pripadnike in pripadnice nagovoril z veliko mero ponosa. »Vračam se v vodilno enoto Slovenske vojske. Med najbolj srčne in predane vojščake. Vračam se domov. Pa najsi bo slišati pretirano ali celo samovšečno, ponosen sem na to.« Postrojenim je novi poveljnik izrazil kar nekaj pričakovanj, največji med njimi so vsekakor vztrajnost, učenje, usposabljanje in nenehni pozitivizem.

»Res je, 1. brigada ni edina, je pa prva. Prva je samo ena. In ker Prvi in Prve vedno znova dokazujete, da bojevniški duh ter profesionalni pristop realističnemu usposabljanju lahko premagata vse ovire, ni narobe biti samozavesten, kdaj tudi samovšečen,« je svoje razmišljanje o očitkih, kako domišljava in samosvoja je včasih 1. brigada, s prisotnimi delil polkovnik Urbanč. Novi poveljnik verjame, da bodo s skupnimi močmi zmogli ohraniti tradicijo zmagovalne brigade, zmogli ostati predani domovini in narodu ter zvesti predvsem sebi. In »da bomo zmogli ustrezno (po)skrbeti zase, stati ob boku tudi našim kolegom v vodah zaščite in reševanja, ter tako poskrbeti tudi za varnost in dobrobit državljanov,« je ob prevzemu dolžnosti poveljnika prepričan »prvi med Prvimi«, svoj govor pripadnikom in pripadnicam 1. brigade pa je polkovnik sklenil s spodbudno željo po tem, da naj jim hrbtenica nikar ne služi za priklanjanje in še manj za obešalnik. »Hrbtenica naj služi za pokončno držo in strokovne argumente.«

Po koncu prvega dela uradne predaje in prevzema dolžnosti poveljnika se je ta nadaljevala in končala s podpisom zapisnika, ki sta ga v prisotnosti načelnika Generalštaba Slovenske vojske generalmajorja dr. Ostermana v spominski sobi mirovnih operacij podpisala prejšnji in novi poveljnik 1. brigade.

Foto: stotnica Barbara Hanžič Visinski, OOJ in vojakinja Martina Podkrižnik, 1. BR