Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

12.12.2011

Prispevek izvajanju jezikovnih programov k povezljivosti vojska

8. decembra 2011 je v Centru za jezikovno usposabljanje (CJU) Partnerstva za mir (PzM), ki je del Šole za tuje jezike (ŠTJ), na Ajševici potekala slovesnost ob koncu štirimesečnega Višjega nadaljevalnega tečaja angleškega jezika in Nadaljevalnega tečaja angleškega jezika. Dogodka se je udeležil tudi poveljnik Poveljstva za doktrino, razvoj, izobraževanje in usposabljanje brigadir mag. Bojan Pograjc.

Višji nadaljevalni tečaj angleškega jezika je tokrat poleg slušateljev Slovenske vojske in Policije obiskovalo tudi šest slušateljev iz tujine, in sicer iz Alžirije, Bosne in Hercegovine, Črne gore in Gruzije. Nadaljevalnega tečaja angleškega jezika se je tokrat udeleževalo enajst slušateljev, od tega pet iz tujine, in sicer iz Bosne in Hercegovine, Črne gore in Kazahstana, ter šest pripadnikov Slovenske vojske in Policije.

CJU Ajševica je vključen v mednarodno skupino centrov za usposabljanje in izobraževanje PzM. Leta 2001, ko je Severnoatlantski svet dodelil CJU mednarodni status, je bilo v tej skupini šest tovrstnih instituciji. Danes jih je 22, na verifikacijo pa trenutno čakajo še trije centri. Od ustanovitve do danes se je tečajev v CJU PzM Ajševica udeležilo 509 tujih slušateljev iz 30 držav Nata, držav PzM in Mediteranskega dialoga. Z Ministrstva za obrambo in Ministrstva za notranje zadeve, predvsem Policije, je jezikovno znanje na mednarodnih tečajih pridobivalo in uspešno končalo 714 pripadnikov. Izvajanje jezikovnih programov veliko prispeva k povezljivosti med različnimi vojskami. CJU s svojo dejavnostjo tako brez dvoma pomembno prispeva k mednarodni prepoznavnosti Slovenske vojske in Republike Slovenije.

Foto: NVU V. r. Matej Maglica, PDRIU/ŠTJ/CJU