Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

30.08.2014

Prišli smo predstavniki enajstih držav, odhajamo kot tim

V Postojni se je končala mednarodna vojaška vaja Takojšen odgovor 2014


Osrednja vaja Slovenske vojske Takojšen odgovor 2014 (IR14) se je s postrojem vseh udeležencev končala v soboto, 30. avgusta, v postojnski Vojašnici barona Andreja Čehovina. Zbrane je najprej nagovoril brigadir Miha Škerbinc, slovenski kodirektor vaje, ki je poudaril, da nam je po desetih letih trdega dela uspelo združiti delo na več lokacijah in v več državah. Najbolj ga veseli, da smo izboljšali odnose in raven znanja, pridobili veliko novih izkušenj, okrepili poznavanje skupnih postopkov ter nadgradili njihovo skupno razumevanje pri skoraj podvojenem številu udeležencev vaje. Eden pomembnejših mejnikov vaje je po njegovem mnenju učinkovita povezljivost sistemov za poveljevanje in kontrolo s sistemi za simulacijo. To namreč omogoča skupno operativno sliko poveljujočim in je pogoj za pravočasne ter pravilne vojaške odločitve. Skupen uspeh vseh vojsk, ki so dejavno sodelovale na vaji, pa je, da so razširile spekter delovanja na področju zaščite in reševanja tudi v tujino. Pri tem je bilo ključno tesno in kakovostno sodelovanje s skoraj petdesetimi pripadniki Civilne zaščite


Na koncu nagovora je izpostavil, da to res ni bila klasična vojaška vaja. Okrepili smo tudi sodelovanje znotraj vojsk ter z našimi partnerji v Policiji, pri Rdečem križu in Civilni zaščiti. Najbolj je ponosen na odprta vrata postojnske in vipavske regije, katerih izjemno gostoljubje smo ves čas vaje z veseljem in v velikem številu sprejeli.


Ameriški kodirektor vaje, polkovnik Jeffrey Meeker, pa se je v svojem nagovoru zahvalil za odlično delo, profesionalen pristop, predvsem pa za izjemno gostoljubnost Slovenske vojske vse od načrtovanja do današnje sklepne slovesnosti. Ker smo prišli kot predstavniki enajstih držav, odšli pa kot tim, je bila vaja po njegovem mnenju nekaj najboljšega, kar je videl do zdaj.
Mednarodna vojaška vaja IR14 je bila dvostopenjska (brigadnega in bataljonskih poveljstev) računalniško podprta vaja, predvsem pa vaja Poveljstva ameriške kopenske vojske v Evropi (USAREUR), katere glavni cilj je bil razvijati zaupanje, skupno delo, povezljivost in promocijo regionalne varnosti. Zadnja tri leta je bila nosilka vaje Republika Hrvaška, z letošnjim letom pa se je vaja za naslednja tri leta preselila na slovenska tla. Letošnja je potekala simultano in vodena s treh lokacij (iz postojnske Vojašnice barona Andreja Čehovina, Simulacijskega centra OS Hrvaške v Zagrebu in ameriške baze v nemškem Grafenwoehru), na njej je sodelovalo nekaj več kot 1000 pripadnikov iz enajstih različnih vojsk. Poleg nosilk, Slovenije, Hrvaške in ZDA, so sodelovali tudi pripadniki oboroženih sil Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Danske, Madžarske, Makedonije in Velike Britanije ter varnostnih sil Kosova.
Z vajo IR14 smo dosegli tudi drugi cilj vaje, in sicer smo razvili skupne operativne postopke in skupno delo ter sodelovanje in razvoj odnosov, ki omogočajo kakovostno delo v prihodnje. Širši pomen letošnje osrednje vaje Slovenske vojske potrjuje tudi dejstvo, da gre za prvo mednarodno vajo (razen vaj tristranske brigade) z večjo mednarodno udeležbo, ki jo po letu 1998 na svojih tleh gosti Republika Slovenija.


Prvi teden vaje je potekalo usposabljanje vseh udeležencev na področjih povezljivosti sistemov za poveljevanje in nadzor s sistemi za simulacijo procesa štabnega odločanja, v vipavski vojašnici pa je potekalo usposabljanje za delovanje civilno-vojaških skupin ob množični naravni nesreči.
V drugem delu vaje so pripadniki različnih vojsk na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna v rajonu Mahneče praktično prikazali zgledno sodelovanje pri boju proti neeksplodiranim ubojnim sredstvom, iskanju in reševanju ponesrečencev v urbanem okolju, pri helikopterski intervenciji in medicinski evakuaciji ter delu na sanitetni postaji Role 1.