Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

28.09.2015

Priprave Slovenske vojske na mednarodno operacijo Evropske unije NAVFOR MED v sklepni fazi

Slovenska vojska končuje priprave na napotitev večnamenske ladje Triglav 11 v mednarodno operacijo Evropske unije v južnem delu osrednjega Sredozemlja (EU NAVFOR MED). Skladno s sklepom, ki ga je Vlada Republike Slovenije sprejela 20. septembra 2015, bo ladja znotraj prvega slovenskega kontingenta napotena v prvi polovici oktobra, in sicer za obdobje 3–4 mesecev. Slovenska vojska bo na misiji sodelovala v poveljniški strukturi operacije in v južnem delu osrednjega Sredozemlja z zdravstveno skupino in večnamensko ladjo Triglav 11 s posadko. V enoletnem mandatu bosta oblikovana dva kontingenta, ki bosta delovala v šestmesečni rotaciji. V okviru prvega kontingenta v poveljstvu operacije v Rimu od 6. julija 2015 že delujeta dva pripadnika.

Vlada Republike Slovenije je 6. julija in 20. septembra 2015 sprejela sklepa o sodelovanju Republike Slovenije v operaciji, s katerima je Slovenski vojski naložila pripravo za sodelovanje v operaciji Evropske unije NAVFOR MED. Ministrstvo za obrambo je 10. julija in 6. avgusta 2015 izdalo odredbo o oblikovanju slovenskega kontingenta.

Operacija je del celovitega pristopa Evropske unije in mednarodne skupnosti za reševanje problematike tihotapljenja ljudi in ilegalnih migracij v regiji. Hkrati je operacija del širšega pristopa v sodelovanju s strateškimi in regionalnimi partnerji v sklopu celovitega naslavljanja strukturnih razlogov migracij v državah izvora. Glavni namen operacije, katere prvotni mandat naj bi trajal eno leto, je omejevanje delovanja tihotapcev z ljudmi v Sredozemlju.