Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

26.03.2015

Priprave na vojaško vajo Adriatic Strike 2015 v sklepni fazi

V Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki se je danes, 26. marca, končala dvodnevna zaključna načrtovalna konferenca za organizacijo in izvedbo vaje Adriatic Strike 2015, ki bo med 1. in 6. junijem potekala na širšem območju Republike Slovenije.

Na mednarodni vojaški vaji bo Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja.

Udeležence konference, ki so se je poleg pripadnikov Slovenske vojske udeležili tudi pripadniki oboroženih sil Avstrije, Belgije, Češke, Črne gore, Hrvaške, Italije, Latvije, Madžarske, Nizozemske, Romunije in Združenih držav Amerike, je nagovoril poveljnik 15. polka vojaškega letalstva podpolkovnik Bojan Brecelj.

Na zaključni načrtovalni konferenci so se udeleženci seznanili z organizacijo in konceptom vaje ter po sektorjih nadaljevali načrtovanje vaje Adriatic Strike 2015, ki bo predvidoma potekala na osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, na območju Raduhe, na širšem območju občine Sevnica, Gotenice pri Kočevju in na letališču Murska Sobota, kjer bodo zračna plovila simulirala letalsko podporo. Zaradi zagotovitve varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa bodo potekale začasne zapore zračnega prostora nad območji izvajanja vaje.

Slovesnost pred začetkom vaje Adriatic Strike 2015 bo v nedeljo, 31. maja, v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki, vajo pa si bodo strokovna javnost in predstavniki medijev lahko ogledali v četrtek, 4. junija, na letališču Murska Sobota.