Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

24.04.2014

Priprave na vojaško vajo Adriatic Strike 2014 v sklepni fazi

V  Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki se je danes, 24. aprila, končala dvodnevna zaključna načrtovalna konferenca za organizacijo in izvedbo vaje Adriatic Strike 14, ki bo med 2. in 6. junijem potekala na širšem območju Republike Slovenije.

Na mednarodni vojaški vaji bo Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja.

Udeležence konference, ki so se je poleg pripadnikov Slovenske vojske udeležili tudi pripadniki oboroženih sil Avstrije, Belgije, Češke, Črne gore, Hrvaške, Latvije, Litve, Nizozemske, Madžarske, Makedonije, Slovaške in Združenih držav Amerike, je nagovoril poveljnik 15. polka vojaškega letalstva podpolkovnik Bojan Brecelj.

Na konferenci so se udeleženci seznanili z organizacijo in konceptom vaje ter po sektorjih nadaljevali načrtovanje izvedbe vaje, sama vaja pa bo potekala na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, na območju Porezna, na širšem območju občine Sevnica in na območju Gotenice pri Kočevju, kjer bodo zračna plovila samo simulirala letalsko podporo. Zaradi zagotovitve varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa bodo potekale začasne zapore zračnega prostora nad območji izvajanja vaje.

Slovesnost pred začetkom vaje Adriatic Strike 2014 bo v nedeljo, 1. junija, v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki, vaja pa bo na ogled strokovni javnosti in predstavnikom medijev v sredo, 4. junija, na območju Vadbenega centra Gotenica.