Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

20.04.2017

Priprave na mednarodno vojaško vajo Jadranski udar 2017 v sklepni fazi

V Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki se je v četrtek, 20. aprila, končala dvodnevna zaključna načrtovalna konferenca za organizacijo in izvedbo vaje Jadranski udar 2017, ki bo med 4. in 10. junijem potekala na širšem območju Republike Slovenije. Na mednarodni vojaški vaji bo Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja.

Udeležence konference, ki so se je poleg pripadnikov Slovenske vojske udeležili tudi pripadniki oboroženih sil Avstrije, Belgije, Češke, Črne gore, Danske, Hrvaške, Italije, Kanade, Latvije, Makedonije, Nemčije, Nizozemske, Romunije in Združenih držav Amerike, je v imenu poveljnika 15. polka vojaškega letalstva polkovnika Bojana Breclja nagovoril major Mitja Lipovšek, vodja operativnega centra mednarodne vaje.

Udeleženci konference, ki so napovedali sodelovanje na vaji, so se seznanili z organizacijo in konceptom vaje ter po sektorjih nadaljevali načrtovanje vaje Jadranski udar 2017, ki bo predvidoma potekala na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, na širšem območju Soriške planine, Gotenice, Loke pri Žusmu ter na območju občin Celje in Trbovlje, kjer bodo zračna plovila simulirala letalsko podporo. Zaradi zagotovitve varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa bodo potekale začasne zapore zračnega prostora nad območji izvajanja vaje.

Slovesnost pred začetkom vaje Jadranski udar 2017, ki bo izvedena v okviru dneva odprtih vrat Vojašnice Jerneja Molana, bo v nedeljo, 4. junija, potekala na letališču v Cerkljah ob Krki.