Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

06.10.2010

Pripadnikom slovenskega kontingenta na Kosovu zaupana pomembna naloga

V nedeljo, 3. oktobra, je v patriarhiji Peć (Peje), ki je na območju odgovornosti Mednarodne bojne skupine Zahod (MNBG-W) in v kateri svoje naloge opravljajo pripadnice in pripadniki 22. slovenskega kontingenta Kforja, potekalo ustoličenje 45. patriarha Srbske pravoslavne cerkve Irineja.

V ta namen je bila MNBG-W zaupana naloga zagotavljanja vseh varnostnih pogojev za prihod in odhod pravoslavnih romarjev ter varovanje okolice patriarhije. Po obsežnih pripravah poveljstva MNBG-W so bile določene sestava sil in prednostne naloge enotam na terenu. Pri tem so pomembne naloge zaupali tudi slovenskima četama, ki sta za tri dni v varovanje švicarskim vojakom predali samostana v Budisavcih/Budisallc in na Gorioču/Goriok, sami pa sta glede na dobro poznavanje območja odgovornosti sprejeli odgovorni nalogi nadzora pomembnejših prometnih vpadnic v mesto ter zagotavljanje enote za hitro posredovanje, ki je bila v pripravljenosti v primeru poslabšanja varnostnih razmer. Za potrebe ožjega varovanja patriarhije sta bili v pomoč italijanskim in madžarskim kolegom dodani tudi skupini slovenskih ostrostrelcev.

Dogodek, ki je bil pomemben tako za Kosovo kot Srbijo, je minil brez večjih incidentov, za kar so poleg Kforja zaslužni tudi pripadniki Eulexa in kosovske policije.