Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

23.03.2011

Pripadnikom 22. kontingenta Slovenske vojske na Kosovu podeljene medalje zveze Nato

Vsakemu pripadniku oboroženih sil držav članic zavezništva ob koncu sodelovanja v operacijah in misijah zveze Nato, ki se ne izvajajo po petem členu severnoatlantske pogodbe, pripadajo medalje. V ta namen je v vojaški bazi Villaggio Italia pri Peči/Peje na Kosovu včeraj, 22. marca, potekala slovesna podelitev medalj zveze Nato pripadnikom in pripadnicam 22. kontingenta Slovenske vojske v silah KFOR (SVNKON 22 KFOR).

Osrednji govornik na slovesnosti je bil poveljnik kontingenta podpolkovnik Boris Rutar, ki je pohvalil pripadnike in pripadnice kontingenta za odlično opravljene naloge v preteklih sedmih mesecih ter izpostavil tovarištvo in medsebojno spoštovanje v kontingentu. Ob koncu je še poudaril, da si vsa priznanja in pohvale, ki so jih dobili posamezniki, v enaki meri zaslužijo tudi njihovi podrejeni in sovojaki.

Pohvalam se je pridružil tudi poveljnik Večnacionalne bojne skupine Zahod (Multinational Battle Group – West, MNBG-W) polkovnik Carlo Emiliani, ki je dodal, da so v času preoblikovanja mednarodnih sil KFOR pripadniki in pripadnice SVNKON 22 KFOR na Kosovu opravili pomembno vlogo. Zato mu je še posebno v čast, da jim lahko podeli zaslužene medalje zveze Nato.

V nadaljevanju slovesnosti je podpolkovnik Rutar podelil priznanja in pohvale najboljšim vojakom ter najzaslužnejšim pripadnikom slovenskega kontingenta, trem italijanskim častnikom pa je vročil medalje za mednarodno sodelovanje, ki jim jih je podelila ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič.

Slovesnosti se je udeležil tudi veleposlanik Republike Slovenije na Kosovu njegova ekscelenca Jožef Hleb, ki se je pripadnikom SVNKON 22 KFOR zahvalil za opravljene naloge, ki so v ponos Republiki Sloveniji ter v dobrobit Kosova in celotne regije.

Poveljnik SVNKON 22 KFOR podpolkovnik Boris Rutar pohvali minulo delo in rezultate pripadnic in pripadnikov kontingenta.

Polkovnik Carlo Emiliani pripadnicam in pripadnikom slovenskega kontingenta podeli medalje zveze Nato.

Ob podelitvi medalje za mednarodno sodelovanje poveljniku MNBG-W polkovniku Carlu Emilianiju.