Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

19.09.2016

Pripadniki vojaških zdravstvenih enot na vaji Takojšen odgovor 2016

Na mednarodni vojaški vaji in hkrati osrednji vaji Slovenske vojske Takojšen odgovor 2016 poteka tudi vaja na temo obravnavanja masovnih nesreč, v kateri sodelujejo pripadniki zdravstvenih enot iz Slovenije, Albanije, s Kosova, iz Makedonije in ZDA.

Na območju Vojašnice Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki poteka skupno usposabljanje pripadnikov Vojaške zdravstvene enote Logistične brigade v slovenski mobilni bolnišnici Role 2 LM in pripadnikov ameriške zračno-mobilne bolnišnice Role 2 (USAFE EMEDS), z namenom izvedbe kombinirane vojaške medicinske zmogljivosti. Obe bolnišnici Role 2 sta bili za vajo z vsemi elementi postavljeni v Cerkljah ob Krki, v procesu usposabljanja pa delujejo še pripadniki partnerskih držav. Preigravali so scenarije, povezane s humanitarno asistenco in obravnavo masovne nesreče. Pri tem so sodelovali tudi pripadniki mobilnega radiološkega laboratorija, ki so izvajali vzorčenja zemlje, vode in zraka. Za potrebe vaje so bili vpoklicani pripadniki pogodbene rezervne sestave Slovenske vojske, ki tvorijo jedro zmogljivosti za delovanje slovenske bolnišnice Role 2 LM. Pomembna cilja tega dela vaje sta izboljšati zmožnosti sodelujočih držav v komunikaciji v zaščitenem režimu dela ter v vajo integrirati vse službe in medagencijske podporne elemente.

V Vojašnici Franca Uršiča v Novem mestu so se usposabljali tudi bojiščni reševalci Kosovskih varnostnih sil, katerim so postopke reševanja na bojišču predstavili pripadniki Vojaške zdravstvene enote.

Hkrati pripadniki Vojaške zdravstvene enote Logistične brigade zagotavljajo realno zdravstveno podporo na vaji na območju Sloveniji.

Fotografije: desetnik Luka Mitrović in arhiv 72. brigade Slovenske vojske

 

V sklopu vaje Takojšen odgovor 2016 je potekalo usposabljanje bojiščnih reševalcev.

Med usposabljanjem so se pripadniki Kosovskih varnostnih sil urili v temeljnih postopkih oživljanja.

Vsi pripadniki so po končanem usposabljanju prejeli potrdilo.

Skupinska slika pripadnikov Vojaške zdravstvene enote in Kosovskih varnostnih sil.

Pripadnik mobilnega radiološkega laboratorija pri vzorčenju zemlje.

Zajeto zemljo nato testirajo.

Ekipo mobilnega radiološkega laboratorija sestavljajo štirje člani.

Testiranje vzorca s senzorjem za radiološko sevanje.

Med testiranjem urina v laboratoriju v Role 2.

Rutinski pregledi v ambulanti v Role 2.