Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

14.09.2018

Pripadniki Teritorialnega polka zaznamovali dan enote in dan priključitve Primorske k matični domovini

V petek, 14. septembra, so pripadniki Teritorialnega polka 1. brigade Slovenske vojske v Vojaškem objektu Ajševica zaznamovali dan enote in dan priključitve Primorske k matični domovini. Polk je bil ustanovljen leta 2013, za svoj dan pa so si pripadniki izbrali 15. september, ko praznujemo priključitev Primorske k matični domovini.

Pripadniki Teritorialnega polka uspešno povezujejo lokalno okolje s Slovensko vojsko, sodelujejo s civilnimi in drugimi organizacijami posebnega pomena za obrambo ter opravljajo naloge v okviru sistema zaščite, reševanja in pomoči, kjer so velika pridodana vrednost zaradi njihovega odličnega poznavanja terena. Ob aktiviranju strateške rezerve je njihova naloga izvajanje načrtovanja in priprav za razvoj ter oblikovanje vojaške strateške rezerve.  Kljub temu da Teritorialni polk ne šteje veliko let, imajo njegovi pripadniki bogate izkušnje in znanja, ki jih s pridom uporabljajo pri svojem delu, kar je največja vrednota vsake organizacije. Poveljnik polka polkovnik Emil Velikonja je v nagovoru poudaril odlično sodelovanje tako z lokalnimi oblastmi kot tudi z društvi in organizacijami posebnega pomena za obrambo domovine ter se jim zahvalil za sodelovanje.

Na slovesnosti so zaznamovali dan enote in državni praznik, dan priključitve Primorske k matični domovini, ko je 15. septembra 1947 bil velik del Primorske priključen matični domovini, ki danes v večini sodi v domicilno pristojnost Teritorialnega polka 1. brigade, ter tako povezali tudi z zgodovino na območju, v katerega so umeščeni.

Fotografije: desetnica Mateja Gregorš, 1. brigada SV

Poveljnik Teritorialnega polka 1. brigade polkovnik Emil Velikonja …

… je nagovoril zbrane na slovesnosti ob peti obletnici delovanja enote …

… in dnevu priključitve Primorske k matični domovini.

Namestnik poveljnika 1. brigade polkovnik Borut Cesar je ob tej priložnosti podelil zahvalo Občini Miren – Kostanjevica …

… in Šolskemu centru Nova Gorica.

Za kulturno točko so poskrbeli učenci podružnične osnovne šole Vogrsko in trobilni kvintet Orkestra SV.