Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

03.06.2009

Pripadniki SV varnostno ozaveščali osnovnošolce na Kosovu

V sredo, 3. junija, so pripadniki bojne skupine Sokol na Kosovu končali enotedensko akcijo preventivnega ozaveščanja o zaščiti in reševanju ter širjenju zamisli o zdravem duhu v zdravem telesu v osnovnih šolah občine Klina.
Skupina za civilno-vojaško sodelovanje (CIMIC) in pripadniki 3. motorizirane čete so pripravili načrt ozaveščanja osnovnošolskih otrok glede varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter požarnega varstva. V sodelovanju z Uradom za civilno obrambo so svetovali pri organiziranju in delovanju civilne zaščite ter pripravah in delovanju enote za civilno zaščito v občini Klina. Večinoma so osnovne šole na Kosovu brez gasilnih aparatov, zato jih je za šole na območju, kjer delujejo slovenski vojaki, zagotovil Urad za civilno obrambo.


Poleg predavanj so v šestih šolah potekale tudi športne igre, ki so jih pripravili pripadniki 3. motorizirane čete, namen pa je bil ohraniti dobro sodelovanje z lokalnim prebivalstvom in spodbujati otroke k športnemu tekmovanju. Pri različnih športnih disciplinah se otroci tekmovali med seboj in tudi s slovenskimi vojaki. Otroci, ki so bili najboljši, so dobili uporabne nagrade, kot so šolske torbe, obeski za ključe, šolske potrebščine in športni pripomočki, ki so jih prispevala slovenska podjetja.

 
Foto: desetnik Robert Cotič