Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

17.04.2009

Pripadniki SV kosovskim otrokom omogočili varnejšo pot v šolo

V sredo, 15. aprila, je skupina za civilno-vojaško sodelovanje (CIMIC), ki deluje v okviru bojne skupine Sokol na Kosovu, predala v uporabo 15-metrski pohodni leseni most v vasi Podgradje/Pograxhe v občini Klina. Most sta ob prisotnosti zbranih vaščanov slovesno odprla župan občine Klina in poveljnik slovenskega kontingenta podpolkovnik Pavel Jereb.

Nevarno prehoden in za vozila neprevozen most je bil edina povezava za otroke šestih bližnjih vasi s šolo. Občina Klina in del občine Peč sodita v območje delovanja skupine CIMIC, ki je v sodelovanju z Direktoratom za infrastrukturo v občini Klina pripravila načrt obnove mostu, katerega vrednost je znašala 5.000 EUR. Obnovitvena dela mostu so prevzeli in izvedli pripadniki 14. inženirskega bataljona bojne skupine Sokol. S tehniko ter predvsem z znanjem in izkušnjami nepristrano in nesebično pomagajo pri obnovi cestišč, kopljejo odvodne jaške ter odstranjujejo nevarne ruševine v bližini šol.

Pot otrok v šolo bo varnejša, »mostovi« TF Sokol pa zagotavljajo trdno povezavo med prebivalci Kosova in slovenskimi pripadniki operacije KFOR.

Foto: Robert Cotič