Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

12.10.2010

Pripadniki slovenskega kontingenta Kforja na mednarodnem pohodu Dancon March

V nedeljo, 10. oktobra, so se pripadniki 22. slovenskega kontingenta Kforja udeležili mednarodnega pohoda Dancon March, ki je v organizaciji danskega kontingenta potekal v okolici Novega sela/Novoselle na Kosovu.
Tradicionalnega 26-kilometrskega pohoda, ki se je začel in končal v bazi Marechal de Lattre de Tassigny, se je udeležilo 585 pripadnikov mednarodnih sil Kfor ter Eulexa, med njimi tudi 15 pripadnikov in pripadnica slovenskega kontingenta. Med slovenskimi vojaki je bil s časom 3 ure 25 minut najhitrejši poddesetnik Bojan Lebar, drugih petnajst pa je zahtevno razdaljo premagalo v časih do 4 ure in 30 minut. Prvo mesto je zasedel pripadnik poljskega, drugo nemškega in tretje italijanskega kontingenta.
Trasa letošnjega pohoda je potekala po razgibanem terenu in je od sodelujočih zahtevala izjemno kondicijsko pripravljenost, saj je moral vsak pohodnik s seboj nositi še najmanj deset kilogramov opreme ter osebno oborožitev. Po prihodu v cilj so udeleženci pohoda prejeli medaljo in priznanje za udeležbo.
Dancon March v prevodu pomeni pohod danskega kontingenta in je od leta 1972, ko so danske mirovne sile prišle na Ciper, tradicija v danski kraljevi vojski. Danski kontingenti organizirajo pohode v vseh mirovnih operacijah, v katerih sodelujejo, k sodelovanju pa vedno povabijo pripadnike vseh sodelujočih kontingentov.