Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

22.03.2016

Pripadniki Slovenske vojske v Maliju nadaljujejo delo

Na mednarodni misiji Evropske unije v Maliju deluje šesti slovenski kontingent s štirimi pripadniki Slovenske vojske. Poveljnik slovenskega kontingenta sporoča, da slovenski vojaki v včerajšnjem napadu v Bamaku niso bili udeleženi in nadaljujejo opravljanje svojih nalog.

Kontingent, ki bo delovanje na misiji končal konec aprila, sestavljajo častnik, podčastnik in dva vojaka. Trije so bili v Mali napoteni konec avgusta 2015, eden pa februarja letos. Temeljne naloge slovenskega kontingenta so usposabljanje malijskih oboroženih sil v vadbenem centru Koulikoro, zaradi operativnih potreb pa je en pripadnik kontingenta občasno tudi v poveljstvu misije v Bamaku.
Poslanstvo misije EUTM Mali (European Union training mission Mali) je podpora malijskim oboroženim silam pri njihovem usposabljanju, usposabljanje in svetovanje o poveljevanju in nadzoru logistične verige in človeških virov ter usposabljanje iz mednarodnega humanitarnega prava, zaščite civilistov in človekovih pravic. Prvi pripadnik Slovenske vojske je bil na misijo napoten 19. marca 2013.