Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

02.03.2010

Pripadniki Slovenske vojske uspešno v četrti mesec delovanja v Libanonu

Pripadnikom 7. kontingenta Slovenske vojske, ki so decembra začeli z delovanjem v mednarodni operaciji UNIFIL v Libanonu, se je misija prevesila v drugo polovico. Uspešno nadaljujejo izvajanje operativnih nalog na terenu, kjer poleg rednih dnevno-nočnih patrulj opravljajo vse več zahtevnejših nalog opazovanja specifičnih točk ali aktivnosti na terenu in helikopterskega izvidovanja. 

V februarju so pripadniki sodelovali pri organizaciji in izvedbi dveh taktičnih vaj, katerih osnovni namen je bil vzdrževanje ustreznega nivoja strelske usposobljenosti in zagotavljanje interoperabilnosti med pripadniki različnih vojsk. Prva vaja je vključevala taktični helikopterski transport ter izvedbo streljanja z avtomatsko puško. Konec meseca je sledila večdnevna večnacionalna vaja, na kateri so poleg slovenskih izvidnikov sodelovali še izvidniki italijanske, francoske in libanonske vojske. Vaja je vključevala formiranje in delovanje nočne večnacionalne opazovalne točke in večnacionalne izvidniške patrulje na tleh ter helikopterske patrulje za izvidovanje iz zraka.

Pripadniki kontingenta vzdržujejo dobro psihofizično pripravljenost, kar so dokazali tudi z udeležbo na »Bejrut maratonu«, ki ga vsako leto ob dnevu vojaškega športa organizira Libanonska vojska. Udeležili so se tudi znamenitega marša DANCON oz. pohoda na 20 kilometrov, ki ga v vseh operacijah in misijah, kjer sodeluje, organizira danski kontingent.

Poveljnik slovenskega kontingenta 7 UNIFIL podpolkovnik Blaž Tomšič sporoča, da so vsi pripadniki zdravi, da se dobro počutijo in da se pripravljajo na skorajšnji dopust v domovini.