Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

20.10.2017

Pripadniki Slovenske vojske uspešno opravili preizkuševalno bojno streljanje Challenge 2017

V četrtek, 19. oktobra, se je s simboličnim spustom državnih zastav Republike Makedonije in Republike Slovenije na vojaškem vadišču Krivolak v Republiki Makedoniji uradno končala aktivnost preizkuševalnega bojnega streljanja z lahkimi prenosnimi raketnimi sistemi zračne obrambe Igla S. Dogodek predstavlja nadaljevanje dvostranskega sodelovanja na področju zračne obrambe za leto 2017, ki se je začelo z usposabljanjem pripadnikov makedonskih oboroženih v Republiki Sloveniji.

Po uspešno izvedenem kopenskem premiku na veliki razdalji so pripadniki poveljstev in enot Slovenske vojske v prvi fazi izvedbe aktivnosti vzpostavili sodelovanje z bataljonom zračne obrambe makedonske vojske, ki je med drugim zagotovil vsebine podpore države gostiteljice. Vzpostavili so logistične pogoje za izvedbo naloge in vse potrebno za delovanje organov na strelišču. V drugi fazi so bila izvedena preizkuševalna bojna streljanja, ki so jih v organizaciji 157. LOGP izvedli pripadniki lahkih raketnih baterij 1. in 72. brigade. 

Pripadniki slovenskega kontingenta se bodo v domovino vrnili v nedeljo, 22. oktobra, v poznih večernih urah.

Fotografije: Branko Petrovič (SSK) in major Aleš Kesič (PSSV)

Pregled raket in lansirnih mehanizmov, ki se mora izvesti pred bojnim streljanjem.

Lansiranje rakete Igla S.

Preizkuševalno streljanje so si ogledali tudi veleposlanik Republike Slovenije v Republiki Makedoniji dr. Milan Jazbec, poveljnik združenega operativnega poveljstva makedonskih oboroženih sil brigadni general Zoran Mileski in poveljnik Logistične brigade Slovenske vojske brigadir Milan Žurman.

Lansiranje rakete Igla S.

Lansiranje rakete Igla S.

Lansiranje rakete Igla S.

Podelitev potrdil pripadnikom makedonskih oboroženih sil o opravljenem usposabljanju s področja zračne obrambe, ki so se ga udeležili v Republiki Sloveniji.

Spust državnih zastav na slovesnosti ob uradnem koncu aktivnosti.