Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

22.09.2010

Pripadniki Slovenske vojske so se udeležili tečaja boja proti improviziranim eksplozivnim napravam

Med 13. in 17. septembrom je v Večnacionalnem združenem centru za usposabljanje v Hohenfelsu v Nemčiji potekal tečaj boja proti improviziranim eksplozivnim napravam (IEN), ki se ga je udeležilo 18 pripadnikov Slovenske vojske.

Tečaj je potekal v dveh sklopih. V prvem, teoretičnem delu je bil glavni poudarek na spoznavanju IEN, njihovem izdelovanju, najpogostejšim mestom postavitve in indikatorjem prisotnosti. V drugem, praktičnem delu so vadbenci izvajali patrulje, na katerih so urili postopke odkrivanja IEN oziroma reakcijo na napad z IEN.

Usposabljanje so vodili člani ameriške mobilne skupine za usposabljanje (Mobile Training Team – MTT), ki delujejo v okviru organizacije Joint Improvised Explosive Device Defeat Organization – JIEDDO.

Člani MTT JIEDDO so nekdanji pripadniki oboroženih sil ZDA, ki v sodelovanju z ameriško vojsko in članicami zavezništva pripravljajo različne oblike usposabljanja za boj proti izdelavi, distribuciji, namestitvi ter sami uporabi IEN s strani uporniških skupin, predvsem v Afganistanu in Iraku.