Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

11.02.2014

Pripadniki Slovenske vojske še naprej odpravljajo posledice ujme, v pomoč bodo tudi ameriški agregati

Slovenska vojska danes, 11. februarja, nadaljuje z odpravljanjem posledic žledoloma na petnajstih lokacijah, med katerimi so Postojna, Logatec, Kamnik, Gorenja vas -  Poljane, Kropa, Preddvor, Kranj, Slovenska Bistrica, Šmartno na Pohorju, Šmartno ob Paki, Dobrova - Polhov Gradec, Dobrepolje, Stari trg pri Ložu, Gorenja vas, Cerkno in Bresternica. Več kot 300 pripadnic in pripadnikov čisti teren, struge in vodotoke, vozi ter oskrbuje ljudi, sodeluje pri vzpostavitvi električnega omrežja, vzdržuje mobilni pralnici v Loški dolini in Postojni, spravlja les ter od danes v operativnem centru v Postojni sprejema klice in vzdržuje komunikacijske povezave.

Za pomoč pri odpravljanju posledic vremenske ujme so ZDA danes Republiki Sloveniji podarile deset agregatov moči med 15 in 100 kW. Do donacije je prišlo na podlagi dobrega sodelovanja med Slovensko vojsko in ameriško 173. zračnodesantno brigado, katere pripadniki so že bili na osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna na skupnem urjenju s Slovensko vojsko. Agregate je v postojnski vojašnici ob spremstvu poveljnika 1. brigade SV brigadirja Mihe Škerbinca od namestnika veleposlanika ZDA v Republiki Sloveniji Davida Burgerja v imenu Uprave RS za zaščito in reševanje prevzel namestnik generalnega direktorja Branko Dervodel. Ameriške agregate so pripadniki 1. brigade SV v sodelovanju z ameriškimi kolegi že distribuirali na tri predele, ki še potrebujejo tovrstno pomoč, in sicer v Godovič, na Idrijsko in območje Cerknega.

SV je od 1. februarja do danes pri odpravljanju posledic ujme po Sloveniji sodelovala s skoraj 4500 pripadnicami in pripadniki, vsak dan pa je bilo v reševanje vključenih povprečno 450 vojakov, ki so skupno opravili približno 36.000 delovnih ur. Povprečno je bilo v enem dnevu angažiranih 70 terenskih in tovornih ter 19 bojnih vozil Slovenske vojske, skupaj pa so prevozila več kot 57.000 kilometrov. Poleg naštetega je SV s helikopterji oskrbovala oddajnike na Slivnici in Javorniku ter RTV-pretvornik na Planini - Uncu. Tudi danes nadaljujejo s prevozom drogov za električne daljnovode in sodelujejo pri vzpostavitvi električnega omrežja. Še vedno je v stalni pripravljenosti helikopter cougar 532 z opremo za medicinsko evakuacijo.

Foto: stotnica Barbara Hanžič Visinski in desetnik Robert Cotič