Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

13.11.2017

Pripadniki Slovenske vojske pomembni za dosego skupnih ciljev na mednarodni vojaški vaji Zvita podlasica

Med četrtkom, 26. oktobra, in soboto, 11. novembra, so pripadniki različnih enot Slovenske vojske sodelovali na mednarodni vojaški vaji Zvita podlasica 2017 (Clever Ferret 2017) s ciljem izboljšati integracijo in povezljivost Večnacionalnih sil kopenske vojske (Multinational Land Force – MLF) pri izvedbi ofenzivnih nalog. Skupaj je na vaji, ki je letos potekala na vojaškem vadišču Varpalota, sodelovalo 1000 pripadnikov iz Italije, Madžarske in Slovenije.

Letošnja vaja je bila razdeljena na dva dela in je potekala tudi z namenom usposabljanja pripadnikov, ki bodo konec leta prevzeli naloge v silah Unifil, pri čemer so sodelovali pripadniki 23. slovenskega kontingenta. V prvem delu so udeleženci opravili individualna streljanja in bili integrirani v enote italijanske ter madžarske vojske. V drugem delu vaje pa so potekale priprave in usposabljanja pred izvedbo taktične vaje z bojnim streljanjem bojne skupine, katera je bila tudi osrednji dogodek na vaji. Na vaji so sodelovali tudi usmerjevalci združenih ognjev Slovenske vojske.

Vaja Zvita podlasica se je zaključila s prikazno vajo, katero sta si poleg delegacije Slovenske vojske ogledala veleposlanik Republike Slovenije na Madžarskem njegova ekscelenca dr. Robert Kokalj in obrambni ataše polkovnik Aleksander Murko. Pripadniki Slovenske vojske so na vaji izpolnili vse pričakovane cilje, obenem pa pridobili nove izkušnje za delovanje v mednarodnem okolju. Za zelo uspešno opravljeno delo pa je poročnik Ivan Rojc, 132. gorski polk 1. brigade, prejel priznanje s strani načelnika štaba Italijanske vojske, poveljnika kopenskih sil Madžarske vojske in poveljnika brigade Julia.

Slovenska vojska v MLF sodeluje od ustanovitve sil ravni brigade leta 1999, ko so načelniki generalštabov slovenske, madžarske in italijanske vojske podpisali tehnični sporazum o silah MLF. Skladno z operativnim konceptom morajo biti te sile sposobne opravljati naloge v mirovnih operacijah skladno s VI. in VII. poglavjem Ustanovne listine Združenih narodov, sile pa sodelujejo tudi v okviru operacij zveze Nato in EU. Prva trilateralna vaja je leta 2002 potekala v Vidmu, enota pa je v mednarodni operaciji prvič delovala leta 2004 na Kosovu.

Mednarodna vojaška vaja Zvita podlasica je vaja, ki jo nacije, ki prispevajo sile v MLF, izmenično organizirajo kot platformo za izboljšanje medsebojne povezljivosti in sicer s ciljem, da obdržijo visoko raven integracije sil vse do najnižje taktične ravni poveljevanja. Hkrati pa z vajo ustvarjajo pogoje za morebitno širitev MLF v okvirjih Nata. 

Fotografije: arhiv Zvita podlasica