Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

28.05.2010

Pripadniki Slovenske vojske obeležili mednarodni dan pripadnikov mirovnih operacij

Včeraj, 27. maja, so pripadniki Slovenske vojske, ki se nahajajo na vaji  Večnacionalnih sil kopenske vojske (Multinational Land Force – MLF) Clever Ferret 2010 na Madžarskem, skupaj z italijanskimi in madžarskimi kolegi obeležili mednarodni dan pripadnikov mirovnih operacij Združenih Narodov (ZN).
Ob tej priložnosti so v vojaškem spominskem parku v Pakozdu poveljnik 1. brigade polkovnik Dobran Božič, poveljnik brigade MLF brigadni general Marcello Bellacicco in vodje vaje general major Jozsef Kovacs, položili venec k spomeniku v čast madžarskim pripadnikom mirovnih operacij ZN. S tem so počastili spomin na pripadnike, ki so služili na mirovnih operacijah pod okriljem ZN še posebno tistim, ki so pri vzpostavljanju miru izgubili življenje.
Po resoluciji Organizacije Združenih narodov iz leta 2002 se mednarodni dan pripadnikov mirovnih operacij ZN praznuje 29. maja, v spomin na leto 1948, ko je z namenom nadzora nad arabsko-izraelskim konfliktom v Palestini Varnostni svet ZN ustanovil prvo mirovno operacijo UNTSO (United Nations Truce Supervision Organization). V tej operaciji, ki traja še danes, od leta 1998 kot vojaški opazovalci sodelujejo tudi pripadniki Slovenske vojske.