Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

25.08.2011

Pripadniki Slovenske vojske na evropskem padalskem prvenstvu v Kikindi

Med 19. in 28. avgustom na športnem letališču v srbski Kikindi poteka 6. evropsko padalsko prvenstvo v klasičnih disciplinah, v konkurenci 120 padalcev iz 16 držav pa se ga udeležujejo tudi padalci šolskega padalskega oddelka Slovenske vojske. Ti sestavljajo jedro slovenske padalske reprezentance, ki v moški konkurenci nastopa v postavi Roman Karun, Uroš Ban, Senad Salkič, Borut Erjavec in Domen Vodišek. Med ženskami nastopata Irena Avbelj in Maja Sajovic, v mladinski konkurenci pa Matevž Cestnik. Kot pred vsakim tekmovanjem tudi tokrat tako moški kot ženski del slovenske reprezentance sodi v širši krog favoritov za visoka mesta.
Sklepni boji za kolajne bodo potekali ob koncu tedna, žal pa se je od tekmovanja morala predčasno posloviti naša najboljša padalka Irena Avbelj, ki si je včeraj med izvajanjem figurativnih skokov pri doskoku huje poškodovala nogo. Ireno Avbelj so po nujni oskrbi v bolnišnici v Kikindi v večernih urah s helikopterjem SV odpeljali v UKC Ljubljana, kjer po operaciji že okreva.
Stotnica Irena Avbelj je sicer poveljnica šolskega padalskega oddelka, ki deluje v okviru Letalske šole Slovenske vojske. Je naša najbolj izkušena padalka in sodi v svetovni vrh padalskega športa, saj je večkratna evropska ter svetovna prvakinja v različnih padalskih disciplinah. S padalstvom se ukvarja že več kot 20 let in ima opravljenih več kot 10.800 skokov.
Skladno s Programom dvostranskega sodelovanja v letu 2011 Slovenska vojska tudi logistično pomaga organizatorju pri izvedbi tekmovanja s pilatusoma PC-6 turboporter, iz katerih skačejo padalci. Organizator tekmovanja zagotavlja gorivo, osnovno logistično oskrbo in varovanje obeh letal na letališču ter brezplačno nastanitev za sodelujoče pripadnike SV.