Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

07.06.2011

Pripadniki pogodbene rezerve Slovenske vojske na usposabljanju v Nemčiji

Od 23. maja do 8. junija poteka v vojaški bazi JMRC (Joint Multinational Readiness Center) v Hohenfelsu v Republiki Nemčiji skupno usposabljanje enot zavezniških vojsk, ki se ga udeležuje tudi 100 pripadnikov in pripadnic stalne sestave in pogodbenih pripadnikov rezervne sestave iz 132. gorskega bataljona, 460. artilerijskega bataljona in 45. oklepnega bataljona Slovenske vojske.

Prvi del usposabljanja, ki je zajemal priprave na terensko usposabljanje v tujini, je potekal v Sloveniji, v Nemčiji pa trenutno potekajo skupna urjenja taktičnih postopkov, kot so delo na nadzorni točki, vpad v objekt, pregled vozil, reakcija na stik, reakcija na najdeno neeksplodirano ubojno sredstvo, sprejem povelja za izvedbo naloge, izdelava povelja poveljnikov vodov ter izvedba naloge. Pogodbeni rezervisti so v okviru posameznih vsebin usposabljanja tudi v vlogi pripadnikov afganistanske vojske, ki delujejo z ameriško vojsko, ter v vlogi uporniških skupin, ki ovirajo enote ameriške vojske. Vsi, tako pripadniki pogodbene rezerve kot stalne sestave, so deležni pohval. Motiviranost pripadnikov stalne sestave in pogodbene rezerve slovenske čete je na zelo visokem nivoju, pripadnost enoti nad pričakovanji, sodelovanje z zavezniškimi vojskami – pripadniki in pripadnicami ameriške, poljske in romunske vojske – pa odlična izkušnja ter dober zgled mednarodnega sodelovanja.

Z udeležbo na usposabljanju v tujini pripadniki Slovenske vojske pridobivajo izkušnje za delovanje v mednarodnem okolju, dvigajo raven individualne in kolektivne usposobljenosti, s tem pa krepijo tudi kohezivnost enote, ki ji pripadajo.