Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

28.07.2011

Pripadniki motorizirane čete slovenskega kontingenta na Kosovu sinoči prevzeli varovanje mostov v Kosovski Mitrovici

Včeraj, 27. julija, v večernih urah je motorizirana četa 23. slovenskega kontingenta zamenjala nemške pripadnike Kforja pri varovanju dveh najpomembnejših mostov na reki Ibar, ki deli Kosovsko Mitrovico na srbski in albanski del. Slovenski vojaki na tem območju s 24-urno navzočnostjo nadzorujejo vse aktivnosti, ki bi lahko ogrozile varnost in svobodo gibanja prebivalcev. Pri varovanju mostov slovenska četa sodeluje s pripadniki Eulexa in mednarodne specializirane enote Kforja (Multinational Specialized Unit – MSU). Četa bo na nalogi ostala do nadaljnjega. Trenutno so razmere na severu Kosova mirne.

Za druge pripadnike slovenskega kontingenta na Kosovu ostajajo naloge nespremenjene, to so vzdrževanje varnega in stabilnega okolja, zagotavljanje pogojev za prenos odgovornosti civilnim oblastem ter varovanje objektov posebnega pomena, kot je patriarhija v Peći, ostajajo pa na matičnih lokacijah.

Vsi pripadniki in pripadnice 23. kontingenta Slovenske vojske v okviru sil Kfor se dobro počutijo in nemoteno opravljajo svoje naloge na območjih odgovornosti. Zanje so dobro usposobljeni in pripravljeni na kakršnekoli varnostne izzive, ki se v mednarodnih mirovnih operacijah in misijah lahko pojavijo v vsakem trenutku.