Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

28.09.2017

Pripadniki Lahke raketne baterije zračne obrambe opravili izpitno šolsko streljanje

V torek, 26. septembra, so pripadniki Lahke raketne baterije zračne obrambe (LRBZO) Rodovskega bataljona 1. in 72. brigade v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki opravili izpitno šolsko streljanje s ciljem preverjanja pripravljenosti in usposobljenosti strelcev lahkega prenosnega raketnega sistema zračne obrambe. Pod vodstvom polkovnika Vincenca Arka, poveljnika 157. logističnega polka, in v sodelovanju s strokovnjaki na področju zračne obrambe iz različnih enot Slovenske vojske so izvedli situacijsko vajo v okviru priprav na mednarodno vojaško vajo Challenge 2017, ki bo potekala oktobra na vojaškem poligonu Krivolak v Makedoniji.

Na vaji Challenge 2017 bo izvedeno kontrolno tehnično streljanje in v okviru priprav mora vsak posameznik pred izvedbo streljanja opraviti tudi izpitno šolsko streljanje z lahkim prenosnim raketnim sistemom zračne obrambe (LPRSZO) Igla-S 9K338, v Severnoatlantskem zavezništvu bolje poznanim pod kodno oznako SA-24. Le-to je v izvedbenem delu podobno bojnemu streljanju z LPRSZO, le da se v konkretnem primeru streljanje izvaja s trenažno in ne z bojno raketo. Izpitno šolsko streljanje zajema teoretično preverjanje iz vsebin s področja sestave in delovanja LPRSZO, poznavanja letalstva, s poudarkom na prepoznavanju vrst in tipov zrakoplovov, pravil streljanja ter varnostnih ukrepov pri rokovanju in bojni uporabi sistema. Temu sledijo še praktični del preverjanja, pri čemer se preverja izvedbo taktično-tehničnih postopkov priprave sistema za streljanje ter postopkov ob zastojih. Vse skupaj se konča s streljanjem na realne cilje v zračnem prostoru s terenskim trenažerjem 9F635.

Tovrstna streljanja so namenjena potrjevanju usposobljenosti posameznikov, posadk in enot za boj s cilji v zračnem prostoru v pogojih, ki so približno enaki vojnim. Tako mora posamezen strelec v tekočem letu opraviti vsaj 100 šolskih lansiranj na trenažerjih in simulatorjih LPRSZO, da bi smel pristopi k izpitnemu šolskemu streljanju. Tokratni strelci, ki so v fazi priprav na kontrolno tehnično streljanje in so pristopili k izpitnemu šolskemu streljanju, so opravili preko 300 lansiranj in na preverjanju pokazali svojo odlično usposobljenost na vseh področjih, ki jih priprave zajemajo.

Fotografije: stotnica Tonja Ana Delopst, OOJ