Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

28.05.2010

Pripadniki Lahke bataljonske bojne skupine nadaljujejo z usposabljanjem na vaji Večnacionalnih sil kopenske vojske

Pripadniki Lahke bataljonske bojne skupine (LBBSk), ki se od 20. maja nahajajo na letošnji največji vaji Večnacionalnih sil kopenske vojske (Multinational Land Force – MLF) Clever Ferret 2010 na madžarskem vojaškem vadbenem centru Bacony pri Veszpremu, nadaljujejo z urjenjem.
V prvih dneh vaje, ki s odvija po scenariju mednarodne misije ISAF, so pripadniki poveljstva LBBSk vzpostavili osnovno in zaledno poveljniško mesto, zagotovili pogoje za delovanje Taktičnega operativnega centra ter dokončali operativne dokumente za delovanje LBBSk. Motorizirani vod nadaljuje z urjenjem taktičnih postopkov spremstva konvoja, patruljiranja, vzpostavitve in zavarovanja pristajalnega mesta za helikopter in evakuacije poškodovanih. Usposabljanju je dodana tudi skupina za odstranjevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev. Cilj vaje je dvigniti usposobljenost poveljstva iz postopkov načrtovanja in vodenja operacij v mednarodnem okolju ter opraviti ugotavljanje pripravljenosti za poveljstvo LBBSk, ki ga bodo v prihodnjih dneh izvedli pripadniki Poveljstva sil SV.
Pomembno dodano vrednost sodelovanja na vaji predstavlja usposabljanje dveh pripadnikov 10. motoriziranega bataljona iz navajanja letalskega ognja, ki se urita v postopkih navajanja reaktivnih letal in helikopterjev za delovanje po zemeljskih ciljih.
Lahko bataljonsko bojno skupino, ki ji poveljuje podpolkovnik Pavel Jereb, na tokratni vaji dopolnjujejo pripadniki in pripadnice iz poveljstva 1. brigade, 10. motoriziranega bataljona, 670. poveljniško-logističnega bataljona, 157. logističnega bataljona, 460. artilerijskega bataljona, 9. bataljona zračne obrambe, 11. bataljona za zveze, 5. obveščevalno-izvidniškega bataljona, 14. inženirskega bataljona in 17. bataljona vojaške policije. Pripadniki, ki dopolnjujejo dolžnosti v poveljstvu brigade MLF, v nacionalnem podpornem elementu in v vodstvu vaje pa prihajajo iz Generalštaba in Poveljstva sil SV, Poveljstva za doktrino razvoj izobraževanje in usposabljanje, Večnacionalnih sil kopenske vojske (MLF), poveljstva 1. brigade, 10. motoriziranega bataljona, Poveljstva za podporo, 132. gorskega bataljona in 670. poveljniško- logističnega bataljona.
Slovenske vojake na vaji so včeraj, 27. maja, v okviru odprtega dne obiskali člani Občinskega združenja Zveze slovenskih častnikov iz Hrastnika, ki so si ogledali dinamični in statični prikaz vseh sodelujočih vojsk. Ob koncu jim je bilo predstavljeno tudi poveljniško mesto LBBSk in tabor, v katerem so nastanjeni pripadniki in pripadnice SV.