Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

03.10.2017

Pripadniki laboratorija za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo sodelovali na vaji Toxic Valley 2017

Od ponedeljka, 18., do petka, 29. septembra, so se pripadniki laboratorija za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo Vojaške zdravstvene enote Logistične brigade (LAB JRKBO/VZE/LOGBR) udeležili mednarodne vojaške vaje Toxic Valley 2017, ki je potekala v centru za JRKB-zaščito Zemianske Kostolany na Slovaškem. Sodelovali so pripadniki Mobilnega kemičnega laboratorija s skupino za vzorčenje kemičnih agensov in s skupino za dekontaminacijo.

Vaja je potekala v dveh delih. Prvi teden vaje je bil namenjen predvsem skupinam za vzorčenje in identifikacijo kemičnih agensov, pri čemer se je ugotavljala stopnja usposobljenosti v detekciji in vzorčenju kemičnih agensov po Natovih standardih. Pri vzorčenju so se upoštevali načela forenzičnega vzorčenja, protokoli za vzorčenje, varen prevoz vzorca do laboratorija in veriga nadzora nad vzorcem. Poleg slovenskih pripadnikov so v prvem delu vaje sodelovali vzorčevalci in dekontaminatorji ameriške, belgijske, češke, francoske, madžarske, poljske ter slovaške vojske. Predstavniki slovenskega, češkega in slovaškega mobilnega laboratorija so nadzirali pravilno predajo vzorca v laboratorij ter identifikacijo sprejetih vzorcev.

Vsaka izmed osmih vzorčevalnih skupin je med vajo opravila sedem zelo zahtevnih vzorčenj kemičnih bojnih strupov in drugih toksičnih industrijskih kemikalij. Vzorčenje kemičnih bojnih strupov je potekalo v vroči coni poligona, manj toksične kemične spojine pa so se vzorčile v tunelu nadzemnega bunkerja z uporabo dihalnih aparatov kot simulacija nočnega vzorčenja. Prepovedana mamila in surovine za njihovo izdelavo so se ob navzočnosti slovaške kriminalistične policije vzorčili v skrivnem laboratoriju za izdelavo prepovedanih mamil. Vsako vzorčevalno skupino je pri vzorčenju spremljal ocenjevalec, ki je takoj po opravljenem vzorčenju opravil evalvacijo. V skupini za ocenjevanje je bil tudi pripadnik Slovenske vojske. Skupine za dekontaminacijo so po končanem vzorčenju dekontaminirale vzorčevalce in njihovo opremo.

Drugi teden vaje je bil namenjen predvsem mobilnim kemičnim laboratorijem, pri čemer se je ugotavljala stopnja usposobljenosti v identifikaciji kemičnih agensov po Natovih standardih. Poleg predstavnikov slovenskega mobilnega kemičnega laboratorija so v drugem delu vaje sodelovali še predstavniki češkega in slovaškega mobilnega kemičnega laboratorija. Vsak laboratorij je vsako jutro dobil vzorec neznane sestave. Poročilo z rezultati kemične analize vzorca je bilo treba oddati v največ šestih urah. Da je bila laboratorijska vaja bolj zanimiva, je bil vsak pravilno identificirani kemični agens ustrezno točkovan, vsak napačno identificiran agens pa je pomenil minus pet točk. Zadnji dan vaje so predstavili končne rezultate.

Sodelovanje na vaji je bila ponovno izredna priložnost za preverjanje operativnih postopkov dela in izmenjavo izkušenj v mednarodnem okolju. Pripadniki Slovenske vojske so tako kot vsako leto zbrali največ točk in dosegli najboljši rezultat na vaji.

Fotografije: arhiv LAB JRKBO/VZE/LOGBR

Skupinska fotografija udeležencev vaje Toxic Valley 2017.

Vzorčenje kemičnih bojnih strupov v laboratoriju.

Vzorčenje kemičnih bojnih strupov na smetišču.

Vzorčenje kemičnih bojnih strupov na tržnici.

Pripadniki Mobilnega kemičnega laboratorija.

Podelitev potrdil po vaji.

Poveljnik LOGBR brigadir Milan Žurman, ki je pripadnike obiskal, je pohvalil njihovo delo in jim zaželel uspešno nadaljevanje vaje.