Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

23.08.2017

Pripadniki izvidniške skupine na misiji Unifil z delovanjem na vajah in usposabljanjih dvigujejo pripravljenost ter povezljivost z drugimi oboroženimi silami

Pripadniki izvidniške skupine, del 22. kontingenta Slovenske vojske na misiji Unifil, so se poleg svojih operativnih nalog po celotnem sektorju zahod udeležili treh sektorskih vaj in enega skupnega usposabljanja z različnimi bataljoni, ki delujejo v območju delovanja.

Vaje in usposabljanja z različnimi bataljonskimi mobilnimi rezervami so ključne za varno opravljanje nalog, še posebej, ko se je treba hitro in pravilno odzvati na nepričakovano situacijo. Takrat bataljonske mobilne rezerve prve posredujejo, zato so izurjenost,  poznavanje postopkov in hitra vzpostavitev zvez nujne.

Scenarij vaje je predvideval najverjetnejše možne dogodke v območju delovanja, in sicer raketni napad, odkritje improviziranih eksplozivnih sredstev, agresivno vedenje civilnega prebivalstva in onemogočanje patrulje ter prometno nesrečo med vozilom slovenskega vojaškega kontingenta in civilisti.

Udeleženci vaje so preverili taktične zmogljivosti enot in obenem večali povezljivost oziroma poenotili delovanje s pripadniki vojska drugih držav. Pripadniki 22. kontingenta so med vajo dvignili raven svoje usposobljenosti in okrepili povezljivost z irsko-finsko, italijansko, korejsko in malezijsko bataljonsko mobilno rezervo.

Naslednji izziv za slovenski vojaški izvidniški oddelek sledi konec septembra na vaji Jeklena nevihta (Steel Storm 2017-2), na kateri bo povezljivost in pripravljenost preveril z libanonsko vojsko.