Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

20.05.2010

Pripadniki in pripadnice Slovenske vojske na vojaškem romanju v Lurdu

Med 19. in 24. majem poteka v francoskem romarskem središču Lurd 52. mednarodno vojaško romanje, ki ga organizira francoska vojaška škofija.

Že dvanajsto leto zapored se romanja udeležuje tudi 42 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske ter njihovi družinski člani, pridružili pa so se jim tudi drugi romarji iz Slovenije. Ti bodo na številnih skupnih srečanjih predstavljali Republiko Slovenijo, poseben poudarek pa namenili druženju s predstavniki oboroženih sil držav srednjeevropskega območja.

Srečanja se udeležuje okoli 20.000 vojakov, policistov in njihovih družinskih članov iz več kot tridesetih, večinoma evropskih držav, med njimi tudi delegacije vojakov, ki trenutno delujejo v različnih mednarodnih operacijah in misijah po svetu. Začetki romanja segajo v čas II. svetovne vojne, ko so dobromisleči voditelji Evrope začeli zbirati vojake različnih narodov v želji, da si tudi vojaki prizadevajo za mir, sožitje in bratstvo med narodi. Vojaki, podčastniki in častniki, ki se zberejo na simboličnem kraju Marijinega prikazovanja, so poklicani k vzpostavljanju in ohranjanju miru ter blaginje po svetu.