Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

03.03.2011

Pripadniki devetega slovenskega kontingenta na polovici delovanja v Libanonu

Z marcem pripadniki devetega kontingenta Slovenske vojske, ki delujejo na mirovni misiji Organizacije združenih narodov UNIFIL v Libanonu, prehajajo v drugo polovico svojega delovanja na Bližnjem vzhodu.
Pripadniki kontingenta uspešno in odgovorno opravljajo izvidniške naloge na območju delovanja, glede na zaostritev razmer v regiji pa se je obseg njihovih nalog povečal. Kljub majhnosti kontingenta so na območju delovanja dobro razpoznavni in za svoje delo prejemajo številna priznanja. Tako je bilo tudi pred dnevi, ko so uspešno opravili redno letno preverjanje pripravljenosti, ki ga je izvedla skupina za preverjanje iz poveljstva sil UNIFIL.
Kljub veliko dela pripadniki v času, ki ga ne preživijo na nalogah, izvajajo aktivnosti za krepitev usposobljenosti in psihofizične pripravljenosti ter se družijo s pripadniki drugih oboroženih sil UNIFIL. Tako so poleg rednih oblik usposabljanj v sodelovanju z italijansko vojsko izvedli obnovitveno usposabljanje s področja neeksplodiranih ubojnih sredstev, improviziranih eksplozivnih naprav in varnostnih ukrepov ter pravil delovanja ob soočanju z navedenimi grožnjami, s poudarkom na razmerah na območju opravljanja nalog. Načrtovano streljanje z osebno oborožitvijo so pripadniki izvedli v vzhodnem oziroma španskem sektorju delovanja sil UNIFIL, obisk pa so izkoristili še za prijateljsko košarkarsko tekmo s pripadniki španske in srbske vojske. Predzadnji dan februarja so pripadniki slovenskega kontingenta sodelovali tudi na tradicionalnem malem maratonu v Bejrutu, organizirala pa ga je Libanonska tekaška liga v sodelovanju libanonske vojske in drugih libanonskih varnostnih sil. Najhitrejši pripadnik slovenskega kontingenta poddesetnik Aljoša Pečar je dosegel visoko peto mesto med udeleženci maratona iz sestave sil UNIFIL. Za udeležbo na maratonu je slovenski kontingent prejel tudi zahvalo in pohvalo poveljnika sil UNIFIL.
Pripadniki se počutijo dobro, obilica nalog pa omogoča, da jim čas v tujini hitro teče. Veselijo se že načrtovanega dopusta v domovini konec meseca.

Pripadniki SVNKON 9 na malem maratonu v Bejrutu

Košarkarska tekma med SVNKON 9 in pripadniki španske in srbske vojske

Preverjanje pripravljenosti SVNKON

Streljanje s pištolo

Usposabljanje pripadnikov SVNKON 9 o grožnjah NUS in IEN