Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

09.02.2011

Pripadniki devetega kontingenta UNIFIL v tretji mesec delovanja v Libanonu

Pripadniki devetega kontingenta Slovenske vojske, ki delujejo v mirovni misiji Organizacije združenih narodov UNIFIL v Libanonu, začenjajo svoj tretji mesec delovanja v tej bližnjevzhodni državi.
Pripadniki slovenskega kontingenta, ki  so neposredno podrejeni poveljniku sektorja Zahod sil UNIFIL, opravljajo izvidniške naloge v celotnem zahodnem sektorju južnega dela Libanona, velikem približno 800 kvadratnih kilometrov. Te vključujejo tudi nadzor razmejitvene črte med Libanonom in Izraelom ter vseh vstopnih točk v južni del Libanona. V luči januarskih zaostritev razmer v Libanonu, ki so sledile padcu vlade in splošno zaostrenih razmer v regiji, se je povečal tudi obseg aktivnosti pripadnikov slovenskega kontingenta. Sposobnost izvajanja vseh nalog je poleg dobre usposobljenosti in izurjenosti tudi rezultat dobrega dela pripadnikov kontingenta na področju rednega vzdrževanja bojne tehnike.
Kljub rednemu opravljanju izvidniških nalog in nalog v poveljstvu sektorja Zahod pa pripadniki kontingenta del časa namenjajo tudi krepitvi psihofizične pripravljenosti. V okviru tega so konec  januarja sodelovali na košarkarskem turnirju sil UNIFIL, ki ga je organiziral ganski bataljon in na njem ponosno ter uspešno zastopali slovenske barve. Prav tako se bodo v tem mesecu udeležili tudi tradicionalnega malega maratona Združenih narodov, ki ga pripravlja poveljstvo UNIFIL.
Pripadnike  kontingenta so se razveselili tudi prejete pošte iz Slovenije, in sicer pisma učencev in učiteljic 1. b razreda Osnovne šole Šenčur, ki so jim poslali nekaj svojih misli o slovenskih vojakih na misijah v tujini, kar so podkrepili tudi z zelo lepimi risbicami.

Pregledovanje pošte OŠ Šenčur

Košarkarski turnir

Helikoptersko izvidovanje

Delovno srečanje s pripadniki ganskega bataljona