Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

21.03.2011

Pripadniki devetega kontingenta Slovenske vojske na paradi ob obletnici ustanovitve sil UNIFIL

Pripadniki devetega kontingenta Slovenske vojske so se v petek, 18. marca, na sedežu poveljstva sil UNIFIL v Naqouri v južnem Libanonu udeležili parade in slovesnosti ob 33. obletnici ustanovitve sil UNIFIL.
Na slovesnosti se je poveljnik sil UNIFIL španski generalmajor Alberto Asarta Cuevas zahvalil vsem državam, ki prispevajo vojake v sile UNIFIL. Poudaril je, da je nesebičen in profesionalen prispevek držav omogočil vzpostavitev stabilnosti v južnem Libanonu po nemirnem obdobju leta 2006. Poleg tega tudi omogoča, da sile UNIFIL z zaupanjem zrejo v prihodnost in dokončanje implementacije resolucije Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov ter s tem izpolnitev svojega poslanstva.
Sile UNIFIL so bile ustanovljene 19. marca 1978 z resolucijama Varnostnega sveta OZN številka 425 in 426, da bi ustavile ter prekinile spopade po vkorakanju izraelskih sil v Libanon. Izraelske sile so tistega leta vstopile v Libanon, da bi uničile palestinska oporišča v Libanonu, iz katerih so Palestinci napadali ozemlje Izraela. Sile UNIFIL naj bi nadzorovale umik izraelskih enot in vzdrževanje premirja med državama. Od takrat so se sile UNIFIL zaradi nestabilnih razmer in številnih tudi oboroženih konfliktov večkrat preoblikovale, spreminjal pa se je tudi njihov mandat delovanja. Zadnje preoblikovanje je sledilo konfliktu med Izraelom in oboroženim krilom Hezbolaha leta 2006, po njem pa je bila sprejeta resolucija Varnostnega sveta OZN številka 1701. Resolucija je povečala moč sil UNIFIL, da bi zaščitile mednarodni mir in varnost, ki sta zaradi razmer v Libanonu resno ogrožena. Mandat sil UNIFIL iz predhodnih obdobij se je z novo resolucijo še razširil.
Zadnje podaljšanje mandata silam UNIFIL je bilo na podlagi prošnje vlade Libanona sprejeto 30. avgusta 2010 z resolucijo varnostnega sveta OZN številka 1937, ki povzema določila resolucije 1701 iz leta 2006. Danes sile UNIFIL štejejo 11.961 uniformiranih pripadnikov, 337 civilistov, 659 civilistov iz lokalnega okolja za podporo delovanja in 50 opazovalcev iz sestave opazovalne skupine Libanon (Observation Group Lebanon – OGL). Vojaško osebje v sile UNIFIL trenutno prispeva 34 držav, od tega celotne vojaške enote 19 držav, vključno s Slovenijo.

Dvig zastav držav, ki prispevajo pripadnike UNIFIL-a in zastave ZN

Nagovor poveljnika sil UNIFIL

Poveljnik sil UNIFIL položil venec v spomin na 306 umrlih pripadnikov UNIFIL-a

Pripadniki SVNKON v slavnostnem postroju

Pripadniki SVNKON na paradi

Zastave držav, ki prispevajo enote v sile UNIFIL