Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

21.10.2008

Pripadniki 9. bataljona zračne obrambe so se vrnili z vaje na Sardiniji

Med 29. septembrom in 16. oktobrom je na Sardiniji potekala prikazna vaja 15. držav članic Nata »TRIAL IMPERIAL HAMMER 2008«, na kateri so sodelovali tudi pripadniki 9. bataljona zračne obrambe (BZO) in 5. obveščevalno-izvidniškega bataljona SV.

Pripadniki 9. BZO so z radarskim sistemom Giraffe predstavljali kopenske sile zračne obrambe, ki so jih zračne in pomorske sile skušale odkriti z metodami elektronskega bojevanja. Istočasno so z radarskim sistemom tvorili skupno sliko situacije v zračnem prostoru v pogojih elektronskega motenja in zagotavljali podatke ostalim udeležencem vaje, saj je sistem primeren tudi za delovanje v pogojih elektronskega bojevanja. Pripadnika Enote za elektronsko bojevanje sta delovala v oddelku za analizo obveščevalnih podatkov, s pomočjo katerega se je izdelovala elektronska slika bojišča. Obveščevalne podatke je za ta oddelek pridobivalo večje število sistemov z različnih držav, ki so usklajeno delovali tako iz zraka kot z zemlje.

Temeljni cilj vaje je bil razviti skupne standarde in postopke na področju elektronskega bojevanja in obveščevalne zagotovitve znotraj držav zavezništva, z namenom zagotavljanja zmožnosti pravočasnega odkrivanja virov asimetričnih groženj s kombinirano uporabo zračnih, pomorskih in kopenskih specialnih enot.