Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.09.2009

Pripadniki 9. bataljona zračne obrambe pripravljeni na izvedbo naloge


V četrtek, 17. septembra, je bil v vojašnici v Cerkljah ob Krki postroj pripadnic in pripadnikov 9. bataljona zračne obrambe (BZO), ki bodo med 23. in 28. septembrom na strelišču Krivolak v Makedoniji izvajali taktične vaje z bojnim streljanjem.

V naslednjih dneh bo izveden premik moštva in tehnike na območje izvedbe naloge. Del moštva z glavnino tehnike bo izvedel kombinirani cestno-pomorski premik na relaciji Cerklje ob Krki–Koper–Drač–vojaško vadišče Krivolak v Makedoniji. Preostanek moštva bo v Makedonijo prispel z zračnim prevozom. Na vaji v Makedoniji bodo sodelovali tudi pripadniki pogodbene rezervne sestave 9. BZO.

Cilj izvedbe taktične vaje z bojnim streljanjem je preverjanje usposobljenosti in pripravljenosti pripadnikov stalne in rezervne sestave 9. BZO, preizkus novih taktičnih postopkov ter sistema poveljevanja in kontrole.

Taktična vaja sodi v sklop rednega urjenja in preverjanja usposobljenosti lahkega raketnega voda zračne obrambe za opravljanje nalog v sestavi lahke bataljonske bojne skupine. Preverjanje usposobljenosti bo izvedeno skladno s predpisano metodologijo za ocenjevanje enot zračne obrambe v zvezi Nato. Za pripadnike rezervne sestave pa udeležba na bojnem streljanju predstavlja konec petletnega cikla usposabljanja, v katerem so končali osnovno vojaško usposabljanje za rokovanje z lahkim prenosnim raketnim sistemom igla.

Izvedba taktične vaje z bojnim streljanjem bo pomemben prispevek k dvigu usposobljenosti pripadnikov 9. BZO in lahke bataljonske bojne skupine.