Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

27.09.2012

Pripadniki 9. bataljona zračne obrambe na vaji Challenge 2012 izpolnili svoje poslanstvo

Danes, 27. septembra, se je s simboličnim spustom državnih zastav Republike Makedonije in Republike Slovenije na strelišču Krivolak v Republiki Makedoniji uradno končala vaja Challenge 2012, kjer so pripadniki in pripadnice 9. bataljona zračne obrambe (BZO) skupaj s svojimi makedonskimi kolegi izvedli bojno streljanje z lahkimi prenosnimi raketnimi sistemi.

Po uspešno izvedenem premiku 21. septembra so pripadniki 9. BZO v prvi fazi vaje vzpostavili vse potrebne elemente na strelišču, izvedena sta bila izvidovanje in priprava bojnih položajev, minometni oddelek iz 74. motoriziranega bataljona pa je izvedel že prva korekturna streljanja s svetilnimi minami za potrebe imitacije ciljev v zračnem prostoru.

V drugi fazi vaje so bila izvedena tehnična in taktična streljanja pripadnikov in pripadnic bataljona, ki so pred mesecem dni uspešno končalo usposabljanje za pridobitev ustrezne vojaškoevidenčne dolžnosti.

Zadnja, tretja faza pa je bila namenjena izvedbi taktične vodne vaje z bojnim streljanjem slovenskih in makedonskih pripadnikov, ki so si jo ogledali tudi predstavniki makedonskih oblasti in vojaškega vrha.

Ob tej priložnosti so pripadnikom in pripadnicam 9. BZO za profesionalno izvedbo vaje čestitali namestnik makedonskega ministra za obrambo Emil Dimitriev, načelnik generalštaba Goranco Koteski, poveljnik sil makedonske vojske brigadir Metodija Veličkovski in vojaški ataše Republike Slovenije v Republiki Makedoniji polkovnik Anton Tunja.

Aktivnost so z velikim zanimanjem spremljali tudi poveljniki brigad makedonske vojske in vojaški atašeji drugih držav, akreditirani v Republiki Makedoniji.

»Zaradi dobrih in kakovostnih priprav, velike kohezivnosti kolektiva in profesionalnih odnosov do dela nam je uspešno uspelo premagati še en izziv,« je v sklepnem nagovoru poudaril vodja vaje major Vincenc Arko.